Leveranstidskontroll
Leveranstidskontroll (LTK Med LTK menas leveranstidskontroll och är en funktion på orderrad som beräknar när orderraden kan levereras, med avseende på ledtider och genomloppstider. LTK beräknar även om befintliga order och förslag kan täcka upp eventuella brister av material och påverkar när orderraden kan levereras.) är en funktion i Monitor ERP som i huvudsak används till att kontrollera och räkna fram när en kundorder kan levereras. LTK räknar med befintliga behov och reservationer samt tillgång av kapacitet och material. Denna kontroll sker i samband med att ordern skapas.
Syftet med LTK är att erbjuda bättre huvudplaner med rimliga leveransdatum på kundorder och rimliga färdigdatum på tillverkningsorder. Det är dock valfritt att använda de leveransdatum och färdigdatum som LTK räknar fram.
En förutsättning för att använda LTK är att lagersaldon och orderkvantiteter på artiklar är uppdaterade och att artiklarna har korrekta partiformningsregler.
LTK beaktar leverantörers lediga dagar. Om du inte har angett kalender och eventuella kalenderundantag på leverantörerna, kan leveransdatum på inköpsorder (även lego) hamna på dagar då de har stängt.
På offerter kan du köra LTK som då reserverar kapacitet och material för den tänkta kundordern.
I Registrera tillverkningsorder kan du köra LTK för att kontrollera när en tänkt tillverkningsorder kan bli färdig. Denna kontroll innefattar inte den behovsberäkning som görs på högsta nivå på offert och kundorder. Den behövs inte eftersom tillverkning alltid ska göras. Däremot görs behovsberäkning på ingående material i artikeln.
På artiklar kan du köra LTK för att kontrollera när det går att leverera en viss artikel om en tänkt kundorder skulle skapas nu på den artikeln. Eftersom det inte finns någon kundorder, med ett antal som underlag, är det i stället artikelns orderkvantitet som LTK baseras på.
Om du använder variantberedning så tar LTK även hänsyn till villkoren kund, variantkod, revision, artikelstatus och ordertyp, då dessa kan påverka resultatet på kundorder och offert. På LTK ifrån artikelregistret görs analysen med aktiv artikelrevision och dagens datum, och vid variantberedning även nuvarande artikelstatus.
Förvalt är en ny produktionsgrupp markerad med en inställning att tas med i LTK. Förvalet styrs med en systeminställning. Det är i regel enbart de produktionsgrupper som kan vara "flaskhalsar" (exempelvis olika maskiner) som behöver tas med i LTK.
För att använda LTK aktiverar du en huvudsysteminställning och väljer sedan vad LTK förvalt ska kontrollera med ytterligare systeminställningar. Dessa systeminställningar blir tillgängliga när du aktiverar huvudsysteminställningen. Läs mer om det i avsnittet Systeminställningar för leveranstidskontroll.
En av inställningarna är att LTK körs automatiskt på tillverkningsorder, kundorderrad eller offertrad, i respektive registreringsrutin. Det sker när artikelnummer, antal och planerat leveransdatum/färdigdatum matats in eller ändras. LTK körs då även när du sparar en order eller offert i respektive registreringsrutin. Det kan ju tänkas att ett saldo ändrats av någon annan under tiden du arbetat med ordern eller offerten. I så fall visas en varning när du sparar och då har du möjlighet att acceptera det nya leveransdatumet som saldoförändringen resulterade i. Du kan även köra LTK på flera kundorder åt gången i rutinen Orderförteckning – Försäljning. I rutinen Artikelregister går det då att köra LTK på artikel. LTK körs där manuellt med knappen Kör LTK på verktygsmenyn. Då körs LTK enbart på artikelns orderkvantitet, eftersom det inte finns antal på order eller leveransdatum som underlag.
För att undvika att två säljare lovar bort samma kapacitet i produktionsgrupperna och har behov av samma ingående material, så får du förlita dig på nettobehovskörningen som kan ställas in att gå med jämna mellanrum. Detta behövs i de fall som tillverkningsorder inte skapas direkt efter att en kundorder har sparats.
Det LTK kontrollerar och beräknar är tre saker:
- Kontrollerar om det planerade datumet är rimligt. Resultatet kan endera vara positivt eller negativt. Svaret beror på resultatet av beräkningen i punkt 2. Exempelvis: "Kan vi leverera 10 st. av artikel A den 14 maj?" Svaret kan antingen bli ja eller nej.
- Gör en beräkning av den tidigast möjliga tidpunkten som artikeln och antalet kan vara producerad med standardberedningen som grund. "10 st. av artikel A kan tidigast levereras 5 maj".
- Gör en beräkning av den tidigast möjliga tidpunkten som artikeln och antalet kan vara producerad, men där viss omplanering krävs för att nå resultatet. Det kan vara att en operation ska köras i en annan maskin med mindre beläggning eller att en alternativ leverantör med kortare ledtid föreslås. "10 st. av artikel A kan tidigast levereras 3 maj om operation 20 körs i produktionsgrupp 110 i stället för 230". Resultatet av denna beräkning syns endast i det resultatfönster som går att nå när order/offert registreras. Föreslagen omplanering verkställs först när du accepterat detta.
Beräkningen resulterar i tidigaste leveransdatum/färdigdatum "när vi kan leverera", vilket inte är samma sak som när kunden kan få sakerna hem till sig (det tillkommer ju transporttid och fasta leveransdagar).
Utöver olika datum som resultat så kan du i resultatfönstret se en mer detaljerad vy som beräkningen tagit fram. Den visar de olika operationerna och materialens tillgång och differenser mot planerat datum. Varje beräkning tar fram en "orderkritisk punkt" i form av maximal differens (mellan planerat leveransdatum och LTKs tidigast möjliga leveransdatum) på endera operation eller material, som styr vad det blir för tidigaste leveransdatum/färdigdatum. Detta datum kan du sedan sätta som planerat leveransdatum på kundordern, offerten eller färdigdatum på tillverkningsordern.
Om du inte kan leverera inom planerad tid dvs. om LTK resulterar i en differens, så är det endera någon operation eller något material som är mest kritisk (har maximal differens). Det kallas för orderkritisk punkt och det är här insatser ska göras först för att om möjligt korta leveranstiden.
När du registrerar offert eller kundorder kontrollerar LTK om leverans av artikeln kan ske med det antal och det planerade leveransdatum du angett. Det görs en behovsberäkning. Är det ingen brist så kan du leverera på det datum du angett. Är det brist så måste du fylla på lagret. Detta gäller alltid för artiklar som har partiformningsregel Fast orderstorlek, Periodbehov och Mot behov. För artiklar med partiformningsregel Kopplat behov gäller istället att lagret aldrig behöver kontrolleras, utan tillverkning sker alltid.
Kommer LTK fram till att det är brist så startar ett steg där LTK kontrollerar när artikeln kan tillverkas med det antal som artikeln är partiformad till. Detta baserat på kapacitetstillgång och materialtillgång. Läs mer om det i avsnitten Kontroll av kapacitetstillgång samt Kontroll av materialtillgång.
LTK tar inte av befintlig order (ingående lagerstyrd artikel eller material) inom ledtiden. Om en brist finns inom ledtiden så måste nyanskaffning ske. Detta för att annars skulle en annan leverans bli drabbad av att LTK tog av den tillgången och bristen skulle då inte hinna åtgärdas utan konsekvens, eftersom den uppstod inom ledtiden.
När det finns brist på tillverkade eller köpta artiklar så får du förslag om att orderlägga. Skulle det bli startdatum i dag eller beställningsdatum i dag på dessa order, så styr systeminställningen Tidpunkt när best.dag/startdag övergår till nästa dag. Dvs. om LTK körs efter det klockslaget så blir startdatum och beställningsdatum i morgon i stället för i dag.