Kontroll av kapacitetstillgång

För operationer är grundprincipen att LTKStängd Med LTK menas leveranstidskontroll och är en funktion på orderrad som beräknar när orderraden kan levereras, med avseende på ledtider och genomloppstider. LTK beräknar även om befintliga order och förslag kan täcka upp eventuella brister av material och påverkar när orderraden kan levereras. kontrollerar tillgänglig kapacitet i framtiden, dvs. när det tidigast går att starta varje operation om det är tillverkning som måste göras. Tar en operation exempelvis fyra timmar, så letar LTK i framtiden efter dessa fyra timmar ledig sammanhängande kapacitet.

För produktionsgrupper som har tidsprecision DagplaneringStängd Dagplanering används när man INTE har timplanering. Det betyder att alla operationer är planerade mot ett datum och inte mot ett specifikt klockslag på ett datum., så letar LTK efter dessa fyra timmar på dagnivå, dvs. LTK analyserar kapacitetstillgång/beläggning per dag. För produktionsgrupper med tidsprecision Kapacitet via schema eller TimplaneringStängd Med timplanering menas att planering på produktionsgrupp görs per timme och aktiveras med en systeminställning. Period anges då som datum och klockslag. Beläggning kan ses per timme., så letar LTK efter dessa fyra timmar i obruten följd i det schema som är definierat.

Systeminställningen Tidpunkt när beställningsdag/startdag övergår till nästa dag styr om kapaciteten finns under dagen eller nästa dag.

Beräkningen av när en operation kan göras tar även hänsyn till produktionsgruppens tillgänglighetsfaktor. Har produktionsgruppen exempelvis 80 % tillgänglighet och det är en operation som tar åtta timmar, så måste LTK hitta 10 timmars obruten kapacitet (8 ∕ 0,8) i produktionsgruppens schema. Operationen går i det fallet inte planera att få färdig på ett schema med åtta timmar.

LTK tar även hänsyn till släp i beläggningsplanen. Timmarna för släpet läggs då ut tillsammans med annan beläggning som inte är släp, och påverkar när ledig kapacitet finns.

Eventuell överbeläggning utjämnas och tas med av LTK. Det ger samma effekt som ett släp, dvs. överbeläggningen följer med och beräknas tillsammans med annan beläggning. I beläggningsplanen går det jämföra raden Ackumulerad differens inklusive släp med när det finns ledig kapacitet i den här beräkningen. Där det uppstår positiv differens börjar LTK att leta ledig kapacitet.

När analysen är gjord för varje enskild operation så har LTK fått fram ett tidigaste färdigdatum på varje operation. Dessa datum har inte någon relation till varandra, vilket gör att de kan ligga i ofas. Exempelvis kan första operation få ett tidigaste färdigdatum som säger 2022-04-14 och andra operation få ett tidigaste färdigdatum som säger 2022-04-12. Men det är ju inte i den ordningen de ska köras. Varje operation har en differens, mellan det färdigdatum som den skulle haft om du lade ordern mot det planerade datumet och det tidigast möjliga färdigdatum som LTK har kommit fram till. Differensen visas i arbetsdagar för operationer med dagplanering och i timmar för de som har timplanering. Denna differens kan både vara positiv (operationen kan köras tidigare än planerat) eller negativ (köras senare än planerat). Den operation som har den största negativa differensen (eller minst positiva) är den kritiska operationen.

LTK fortsätter att kontrollera om alla andra operationer kan planeras in rätt i tid i förhållande till den kritiska operationen. Det kan ju vara så att operationerna innan och efter inte har kapacitet så det räcker just då. Då letar LTK fram nya tidigaste färdigdatum på operationerna. Detta upprepas tills alla operationer har kapacitet och kan köras i rätt sekvens med rätt antal ködagar emellan. Då är analysen klar och LTK har då kommit fram till en färdigtidpunkt på sista operationen som är det datum du skulle kunna ha artikeln klar för leverans. Detta kallas "pusseldifferens". Dock är ännu inte hänsyn tagen till materialtillgång.

I resultatfönstret så indikeras den kritiska operationen med en ljusröd färg, så att du ser vilken operation som varit styrande för färdigdatumet. Det är ju genom att tilldela mer kapacitet till den operationen som du kan påverka färdigdatumet.

När det gäller produktionsgrupper av typen Pool så kombineras beläggningen från pool och ingående produktionsgrupper och jämförs med totala kapaciteten för de ingående produktionsgrupperna. Detta ger en komplett beläggning för produktionsgrupperna och kan därmed användas för att undersöka om det finns ledig kapacitet för ytterligare beläggning. Det blir alltså samma svar oavsett om du har gjort beredning mot en pool-grupp eller direkt mot en av de ingående produktionsgrupperna.

Ytterligare ett led i beräkningen av kapacitetstillgången handlar om att föreslå en alternativ produktionsgrupp till den ordinarie. Alternativa produktionsgrupper kan finnas kopplade på operationer i beredningen. LTK föreslår byte av produktionsgrupp för den operation som är kritisk. Föreslagen produktionsgrupp och nytt färdigdatum/leveransdatum som ges med den gruppen kan du se och bekräfta i resultatfönstret.

Du kan också manuellt byta till en alternativ produktionsgrupp i resultatfönstret och köra LTK igen med den nya produktionsgruppen. Manuella omplaneringar lagras dock inte utan du måste själv göra samma omplanering manuellt efter att tillverkningsordern är skapad. Både då LTK ger förslag på alternativ produktionsgrupp och då du byter manuellt i resultatfönstret, så görs en ny kalkylkörning. När du bekräftar ditt val i resultatfönstret uppdateras också standardpriset, TBStängd Täckningsbidrag (TB) är skillnaden mellan standardpriset och försäljningspriset. och TGStängd Täckningsgrad (TG) är den andel som TB utgör av fakturabeloppet (försäljningspriset). TG anges i procent. på orderraden som resultat av kalkylkörningen.