Kontroll av materialtillgång
För köpt material kontrollerar LTK Med LTK menas leveranstidskontroll och är en funktion på orderrad som beräknar när orderraden kan levereras, med avseende på ledtider och genomloppstider. LTK beräknar även om befintliga order och förslag kan täcka upp eventuella brister av material och påverkar när orderraden kan levereras. om det blir brist inom ledtiden. Brist kontrolleras emot definitiv brist, utan hänsyn till säkerhetslager.
LTK tar reda på tidigaste leveransdatum för produkten utan att det blir problem med ingående material. Om inte brist uppstår under ledtiden betyder det att materialet inte är kritiskt för leveranstiden. Om brist inte föreligger tack vare att det redan finns minst en inköpsorder som täcker behovet i tid, så visas leveransdatum för ordern i resultatfönstret, oavsett om dessa inköpsorder är bekräftade av leverantör eller inte.
För ingående lagerstyrda tillverkade artiklar så gäller samma regelverk som för köpta artiklar, dvs. det finns en ledtid som säger hur fort det går att återanskaffa artikeln. Men om LTK-inställningen Kontrollera ingående lagerstyrd artikel är aktiverad, så görs i de fall det är saldobrist på artikel en analys av dess ingående material och operationer för att se när dessa kan bli färdiga. En befintlig order inväntas alltid (även bortom ledtiden), om det gör att LTK inte behöver orderlägga på nytt.
Analysen av materialtillgången kommer att resultera i att ett eller flera material är kritiska ur leveranssynpunkt, om differensen mellan när materialet behövs och när du kan räkna med att ha det tillgängligt är större än differensen på operationerna (analysen av kapacitetstillgång).
Är materialet kritiskt för leveranstiden kan LTK ge ett förslag på att byta till en alternativ leverantör om denna har kortare ledtid. Har en alternativ leverantör samma ledtid som ordinarie leverantör föreslår LTK den leverantör som är billigast.
Artiklar som inte saldohanteras eller artiklar med partiformningsregel Behovsberäknas ej ingår inte i analysen av materialtillgång.
Till skillnad mot köpt material så går det inte för lagerstyrda tillverkade artiklar att alltid lita på artikelns ledtid i artikelregistret. LTK kontrollerar om det finns brister inom ledtiden eller om alla brister ligger så långt bort att det är okej att ta från redan lagda order, under förutsättning att påfyllning kan göras med nya artiklar till nästa behov.
Ett behov av en lagerstyrd tillverkad artikel kan tillgodoses av en redan befintlig tillverkningsorder. Om du i Nettobehovskörning Nettobehovskörning (kallas även NBK) tillämpas för att behovsplanera utifrån kundorderstock samt från eventuella försäljningsprognoser. har aktiverat beräkning av Ny färdig finns det ett datum lagrat på varje tillverkningsorder som anger när ordern ser ut att bli klar, med hänsyn till återstående timmar och tillgänglig kapacitet och materialbehov kontra inleveranser av köpartiklar. Via systeminställningen Befintlig tillverkningsorder kan du välja att använda det framräknade Ny färdig-datumet eller befintliga orderns färdigdatum som planerat datum när artikeln blir tillgänglig.
När en lagerstyrd tillverkad artikel är huvudartikel eller väljs att ledtidsanalyseras (som ingående lagerstyrd artikel) räknar inte LTK med artikeldatas genomloppstid. I stället räknas en aktuell genomloppstid ut utifrån aktuell kapacitetstillgång och materialtillgång. Exempelvis om förkalkylen säger tre dagar, men att vi just nu har hög beläggning eller liten materialtillgång, så kan det ge en genomloppstid på fem dagar.
Genomloppstiden räknas fram via LTK på största värdet av orderkvantitet och behovskvantitet, med dagens datum som initialt datum. Beräkningen är densamma som du kan göra utan order med bara artikelns orderkvantitet som grund (med knappen Kör LTK i rutinen Artikelregister).
Om du väljer att inte ledtidsanalysera ingående lagerstyrda artiklar, så används genomloppstid inklusive materialanskaffning som ledtid. Dock så ledtidsanalyserar LTK alltid den artikel som du har gjort analysen på för att se om nytillverkning krävs.
Det datum analysen i LTK utgår ifrån på ingående lagerstyrda artiklar är behovsdatumet baserat på önskat leveransdatum/färdigdatum för artikeln en nivå upp i strukturen.
Om samtidig tillverkning tillämpas så tas de samtidigt tillverkade artiklarna med i analysen, med allt ingående material och beläggning, även om det bara är en av dessa artiklar du säljer på en kundorder. Det leveransdatum/färdigdatum som hamnar längst fram i tid i analysen av artiklarna är det leveransdatum som gäller för artikeln på kundordern.