EDI-kanaler

I denna rutin skapar du EDIStängd EDI är en förkortning av Electronic Data Interchange. EDI handlar om att utbyta elektroniska affärsdokument med sina affärspartners, t.ex. kunder och leverantörer. Begreppet EDI är ganska brett och diffust och kan många gånger användas om alla typer av dokument som man skickar elektroniskt, även om det kanske är frågan om PDF-filer via e-post eller att publicera affärsdokument på en webbsida. Det vi menar med EDI och vad man traditionellt brukar mena med EDI är strukturerade affärsdokument, som följer givna standarder, som man skickar eller tar emot elektroniskt och som sammanställs och tolkas automatiskt av och integrerat med kundens/leverantörens affärssystem.-kanaler för import och export av EDI-transaktioner. Det är här du talar om varifrån (källa) importfilerna ska hämtas, när (schema) hämtningen ska ske och vilket format filen förväntas ha. Samma sak för export. Det är här du talar om vart (mål) något ska exporteras, när (schema) det ska göras och hur (format) den exporterade filen ska vara formaterad.

En EDI-kanal måste bestå av ett Format, en Källa eller ett Mål (beroende av riktning, som kan vara import eller export). En kanal kan även kopplas till ett Schema om du vill att import och export ska ske med automatik.

Källor och mål skapar du först på respektive flik, och de kan vara av typen Katalog, FTP eller SFTP. För import (t.ex. av kundorder) så måste du med hjälp av en källa ange varifrån filerna ska hämtas. För export så måste du med hjälp av ett mål ange destinationen för de filer som ska exporteras. En EDI-kanal för export har alltid Monitor ERP som källa. En EDI-kanal för import har alltid Monitor ERP som mål.

Scheman skapar du på fliken Schema. Sedan kan du välja att koppla ett schema till en eller flera kanaler.

Som standard är en EDI-kanal inställd så att de transaktioner som importeras eller exporteras finns kvar i 120 dagar. På fliken Kanaler kan du i kolumnen Spara transaktioner själv ange ett annat antal dagar om du så önskar. Transaktioner som är äldre än de antal dagar som anges här raderas automatiskt kl. 03:00 varje natt. Om det skulle vara så att Monitor ERP-servern inte är startad vid den tiden så raderas posterna så snart Monitor ERP-servern startas upp igen.

EDI-kanaler kombineras med EDI-beteenden och bildar EDI-konfigurationer. Dessa skapar du i respektive rutiner EDI-beteenden och EDI-konfigurationer.

Det görs en kontroll att de källor och mål som läggs till i en kanal är validerade (det vill säga att källan eller målet existerar och är åtkomligt med läs- och skrivrättigheter). Är en källa eller ett mål inte validerad visas en varning och då går det inte att sätta kanalen som aktiv.

På fliken Korsreferenser kan du också skapa korsreferenser för olika transaktionstyper. En transaktionstyp (affärsdokument) innehåller olika data vars koder kan korsrefereras. Du lägger in korsreferenser mellan koder i Monitor ERP och de koder som används i EDI-meddelanden. Det är koder till bl.a. valuta, leveranssätt, leveransvillkor och artikels enhet på rader. T.ex. att för Enhet lägga in en korsreferens från "pcs" till "st".

Det är ganska vanligt att leverantörer, speciellt inom fordonsindustrin, i leveransplaner från sina kunder får artiklar som inte är avsedda för dem eller inte längre är i produktion. Varje gång en ny leveransplan importeras, där dessa artiklar ingår, måste leverantören manuellt undanta dessa artiklar. För att undvika detta manuella steg kan du istället skapa en Lista med undantagna artiklar i denna rutin. I rutinen EDI-beteenden kan du sedan koppla listan till ett beteende. Detta gör det möjligt att lägga till artiklar i undantagslistan på fliken Leveransplaner i rutinen Hantera EDI-transaktioner. Det gör att du slipper undanta dessa artiklar manuellt vid varje import.