Konteringssätt
Här kan du läsa exempel och tips på vad du ska tänka på när du registrerar konteringssätt för olika loggar.

För att bokföra alla lagertransaktioner krävs att konteringssätt för lagerlogg registreras. Dessa konteringssätt behandlar nedanstående delar i flödet (punkt 1-8 nedan):
Det värde som bokförs i denna logg är: Saldoförändring × valt prisalternativ
I tabellen nedan visas ett exempel på uppsättning av konteringssätt för lagertransaktionerna enligt de numrerade pilarna ovan. I exemplet tillämpas kontering av standardpriser samt hantering av MO-påslag på Köpta artiklar. Separata lagerkonton används för köpta- och tillverkade artiklar. Vilket lagerkonto som ska användas bestäms av Artikeltyp. Givetvis går det även att använda andra fält på artikel för att bestämma detta. Om du har ett gemensamt lagerkonto kan du i princip halvera antalet konteringssätt. Har du däremot behov av många lagerkonton p.g.a. lagerställen, behöver du utöka antalet konteringssätt, så att det finns ett flöde per lagerställe/lagerkonto. Detta kan lösas genom att använda lagerställe som Övrigt villkor på konteringsätten.

Denna transaktionstyp (under punkt 1 och 6 ovan) skiljer sig från övriga transaktionstyper i lagerloggen. För denna typ av rapportering kan du styra om konteringen ska hämtas antingen från konteringssättet eller från den kontering som angivits vid själva rapporteringen. Även rapportering av in-/utlåning av verktyg hanteras med hjälp av detta konteringssätt (Verktyg & Underhåll är ett tillval). Detta styrs av systeminställningen nedan i fliken Redovisning:
Vid valet Konteringsmatris hämtas den kontering som angivits vid rapporteringen. Detta är det vanligaste alternativet. För att detta ska ske krävs att systeminställningen nedan i fliken Lager är inställd på Orsak och kontering:
Då ovanstående inställning är gjord ställer du in förvald kontering för dessa via rutinen Konteringsmatris, fliken Direkt lagerrapportering. Läser mer om detta under avsnittet Förberedande inställningar.

I fältet Prisalternativ för köpt artikel kan du välja hur omkostnaderna för köpta artiklar ska konteras. För olika konteringssätt kan du välja att prisalternativet ska vara Standardpris exklusive omkostnader eller bara Omkostnader. Observera att systemet kommer att kontera noll i värde om artikeln saknar kalkyl. Därför är det extra viktigt att de köpta artiklarna har en standardpriskalkyl då dessa prisalternativ används.

Om kalkyldelar av standardpris är inställd att konteras i fältet Prisalternativ för Tillverkad artikel (t.ex. materialkostnad, bearbetningskostnad), hämtas värdet som konteras från kalkylregistret på artikeln. Observera att systemet kommer att kontera noll i värde om artikeln saknar kalkyl. Därför är det extra viktigt att de tillverkade artiklarna har en standardpriskalkyl då dessa prisalternativ används.
I systeminställningen nedan i fliken Redovisning kan du ange om värdet ska hämtas från Nuvarande kalkyl eller Aktuell kalkyl vid rapporteringstillfället.
Alternativet Nuvarande är att rekommendera i de fall problem med prestandan uppstår vid kontering av lagerlogg i rutinen Kontering av loggar.

Om tillvalet Produktkonfigurator används är det följande värde som konteras vid kontering av transaktionstyperna Lageringång till färdigvarulager (4) och Utleverans – kundorder (7): Saldoförändring × standardpris eller kalkyldel från den konfigurerade kalkylen.
När en order (kundorder/tillverkningsorder) konfigureras lagras ett unikt standardpris och kalkyl som är unik för denna order. Med produktkonfigurator är det denna kalkyl som bokförs istället för standardpriskalkylen i Artikelregistret.

Om tillvalet Fjärrkonfigurering används er det följande värde som konteras vid kontering av transaktionstyperna Inleverans – Inköpsorder och Utleverans – Kundorder i säljbolaget: Saldoförändring × standardpris lagrat på orderraden.
Det är endast prisalternativet Standardpris som konterar standardpriset från orderraden, därför är det viktigt att detta prisalternativ används för dessa transaktioner. Vid fjärrkonfigurering lagras ingen kalkyl för orderrad i säljbolaget, enbart ett standardpris lagras, själva kalkylen lagras endbart i produktionsbolaget.

Om artiklar som ligger i lagret får nya standardpriser, blir hela artikelns saldo baserat det nya standardpriset. Denna lagerförändring behöver justeras bokföringsmässigt och därför behövs konteringssätt för detta registreras (punkt 9 och 10 nedan).
Det värde som bokförs gällande justering av lagervärdet (inklusive saldo mellan lagerställen) är normalt: (Nytt standardpris – föregående standardpris) × lagersaldo
Eftersom även standardprisändringar kan påverka PIA-värdet, görs även en bokföringsmässig justering av PIA-värdet (punkt 11 ovan).
Det värde som bokförs gällande justering av PIA-värde är normalt: (PIA-saldo – Lageringångssaldo) × (nytt standardpris – föregående standardpris)
Tabellen nedan visar ett exempel på uppsättning av konteringssätt för prisändringslogg enligt de numrerade pilarna ovan. I exemplet tillämpas kontering av standardpriser samt hantering av MO-påslag på köpta artiklar. Separata lagerkonton används för köpta och tillverkade artiklar och detta styrs av Artikeltyp.

För att punkt 11 ovan ska konteras, krävs förutom tillvalet Internredovisning Internredovisning är ett tillval i Monitor ERP. Det fungerar som ett komplement till standardfunktionen Lagerredovisning. Funktionen innebär att alla transaktioner på tillverkningsorder (PIA-värde) konteras och förs över till huvudboken i redovisnings-modulen i Monitor ERP. Arbetad tid bokförs i resultaträkningen och ger en ekonomisk uppföljning på t.ex. avdelningsnivå och per kostnadsfaktor. Kalkyldifferenser konteras och kan följas upp t.ex. per produkt eller per order. Funktionen innehåller även en utökad hantering av kostnad såld vara., att systeminställningen nedan i fliken Lager är aktiverad:

I denna logg bokförs bearbetningskostnad och legokostnad på tillverkningsorder. Detta gäller även legokostnader som rapporterats i rutinen Rapportera legokostnad. Dessa konteringssätt behandlar nedanstående delar i flödet (punkt 12-13 nedan):
Det värde som bokförs gällande transaktionstypen Bearbetningskostnad (12) ovan är rapporteringens:
Tid (ställtid+stycktid) × Timkostnad på produktionsgruppen
Gällande tiden ovan kan du i fältet Antal välja på följande alternativ:
- Avrapporterad tid – bokför arbete enligt operationens verkligt avrapporterade tid. När ordern är färdig kan en kalkyldifferens avseende arbete uppstå som konteras med hjälp av den separata loggen för kalkyldifferenser.
- Planerad tid för avrapporterat antal – bokför arbete enligt operationens planerade tid för det antal som avrapporterats. I detta fall uppstår ingen kalkyldifferens avseende arbete då ordern är färdig.
Tips!
Motsvarande val som ovan finns även i rutinen PIA-värde. Se till att använda samma alternativ på båda ställena vid avstämning.
I fältet Kostnadsfaktorer anger du timkostnad som ska användas, dvs. vilken eller vilka kostnadsfaktorer som ska ingå i det värde som ska konteras. I Monitor finns upp till tre olika kostnadsfaktorer att använda sig av, som t.ex. kan vara uppdelade i Direkt lönekostnad, Maskinkostnad och Tillverkningsomkostnad. Har du behov av att separera kostnaden för dessa (motkontot till PIA-kontot), behöver du registrera flera konteringssätt för en och samma rapportering. Detta gör du genom att ha samma villkor på dessa konteringssätt, men markera Tillåt dubbletter. Dessutom anger du olika kostnadsfaktorer och kostnadskonton på dessa konteringssätt.
För transaktionstypen Bearbetning anger du även Pristyp. Du kan välja mellan Rapporterad och Nuvarande. Rapporterad avser timkostnad som gällde vid rapporteringstillfället. Nuvarande avser nuvarande timkostnad på produktionsgruppen. Här ska du också använda samma alternativ som i rutinen PIA-värde.
Det värde som bokförs gällande transaktionstypen Legokostnad (13) ovan är någon av följande alternativ (anges i fältet Antal):
- Avrapporterad kostnad – bokför verklig legokostnad enligt fakturapris på den kopplade fakturan som avser legoinköp. För leverantörer/produktionsgrupper där faktura inte kopplas, bokförs istället priset från inköpsorder i samband med rapportering av inleverans.
- Planerad kostnad för avrapporterat antal – bokför planerad legokostnad enligt pris på inköpsorder i samband med rapportering av inleverans. Observera gällande planerad ställkostnad: För lego uppkommer hela den planerade ställkostnaden i samband med att första antalet rapporteras.
Tips!
Motsvarande val som ovan finns även i rutinen PIA-värde. Se till att använda samma alternativ på båda ställena vid avstämning.
Om du vill värdera legokostnad inklusive LO-påslag, behöver du dessutom skapa dubbletter till ovanstående prisalternativ, där du väljer något av alternativen:
- Avrapporterat LO-påslag
- Planerat LO-påslag
Planerad kostnad innan faktura kopplats
Denna inställning är enbart valbar för Tillverkningsorderlogg och transaktionstyp Operationslego, samt Antal inställt på Avrapporterad kostnad eller Avrapporterat LO-påslag. Om denna inställning är aktiverad så bokar systemet den planerade kostnaden vid inleverans och kostnaden korrigeras vid koppling av leverantörsfaktura, dvs. när den verkliga kostnaden är känd.
Tabellen nedan visar ett exempel på uppsättning av konteringssätt för tillverkningsorderlogg enligt de numrerade pilarna ovan. I exemplet tillämpas separat kontering av arbetskostnad per kostnadsfaktor. Legokostnad konteras enligt avrapporterad kostnad inklusive LO-påslag.

Kalkyldifferens bokförs i samband med tillverkningsorder slutrapporteras (får status 9) i rutinen Slutrapportering i Tillverkningsmodulen. Dessa konteringssätt behandlar nedanstående delar i flödet (punkt 14 nedan):
Kalkyldifferens avser skillnaden mellan den planerade (förkalkylerade) kostnaden att tillverka en artikel och den avrapporterade (efterkalkylerade). Skillnaden däremellan bokförs mot PIA-kontot med motkonto för kalkyldifferenser. Det finns två olika sätt att bokföra dessa kalkyldifferenser:
- Total kalkyldifferens – Här bokförs enbart en total kalkyldifferens för ordern, ingen uppdelning per kalkyldel. Metoden för att beräkna kalkyldifferensen utgår enbart från de konteringar som gjorts mot PIA-kontot för aktuell order. När ordern är slutrapporterad summeras alla konteringar som gjorts mot PIA-kontot och skapar en bokning på PIA-kontot och kalkyldifferenskontot som gör att PIA-värdet för ordern blir noll.
- Fördelad kalkyldifferens – Denna metod används när du vill se separat kalkyldifferens per kalkyldel (material, arbete, lego etc). Här krävs att du skapar flera konteringssätt, ett per kalkyldel och märker dessa med Tillåt dubbletter. Kalkyldifferenserna beräknas genom att beräkna orderns avrapporterade värden per kalkyldel och jämföra dessa med motsvarande värden i standardpriskalkylen (förkalkylerat standardpris).
För Kalkyldifferensloggen visas varningar i boxen Kontering om du väljer fel kontotyp för debet och kredit.
Tabellen nedan visar två exempel på uppsättning av konteringssätt för kalkyldifferens. I det första exemplet bokförs enbart total kalkyldifferens per order. I det andra exemplet bokförs fördelad kalkyldifferens. Bearbetningskostnaden visas dessutom med kalkyldifferens per kostnadsfaktor.
Läs mer om kalkyldifferenser i avsnittet Slutrapportering av order och kalkyldifferenser.

Faktureringslogg bokförs i samband med att kundfaktura godkänns i rutinen Granska/godkänn faktura. Dessa transaktioner kan även konteras i den ordinarie faktureringsjournalen. I Internredovisningen är det dock möjligt att styra kontering på fler olika begrepp. KSV kan även bokföras fördelad per kalkyldel. Dessa konteringssätt behandlar nedanstående delar i flödet (punkt 15 nedan):
Vid Kostnad såld vara bokförs de sålda varornas förkalkylerade tillverkningskostnad (standardpris). Om du konterar KSV med hjälp av Internredovisningen kan du bokföra den detaljerat, uppdelad per kalkyldel. KSV konteras normalt mot kostnadskonto med motkontot avräkningskonto utleverans.
För transaktionstypen KSV anger du även Pristyp. Du kan välja mellan Pris vid leverans och Pris vid fakturering. Pris vid leverans är rekommenderad att använda för att säkerställa att samma värde bokförs vid fakturering som vid utleverans.
Tabellen nedan visar två exempel på uppsättning av konteringssätt för KSV. I det första exemplet bokförs enbart total KSV. I det andra exemplet bokförs fördelad KSV per kalkyldel. Bearbetningskostnaden är dessutom uppdelad med KSV per kostnadsfaktor:
Via denna logg kan du även bokföra intäkter. Dessa används vid speciella tillämpningar, t.ex. då det finns behov att styra kontering av intäkt på ett mer avancerat sätt än via konteringsmatrisen.

Då detta tillval används hämtas värdet för det som ska konteras för KSV från den konfigurerade artikelns standardpris/kalkyl. När en kundorder konfigureras lagras ett unikt standardpris och kalkyl som är unik för denna order.

Då tillvalet Fjärrkonfigurator används hämtas värdet för det som ska konteras för transaktionstypen KSV från kundorderradens konfigurerade standardpris i säljbolaget. När en kundorder fjärrkonfigureras lagras ett unikt standardpris för denna orderrad, dock lagras ingen kalkyl, själva kalkylen lagras enbart i produktionsbolaget.
Det är enbart prisalternativet Standardpris som konterar standardpriset från orderraden, därför är det viktigt att detta prisalternativ används för dessa transaktioner.