Hållbarhet (Sustainability by Monitor)

I Monitor kan du göra utsläppskalkyler för företagets produkter och sammanställa företagets totala klimatavtryck enligt GHG-protokollet (Green House Gas Protocols Corporate Standard). Du kan också rapportera artikelinnehåll/kemikalieinnehåll i era tillverkade artiklar, till exempel enligt ECHA (European Chemicals Agency) / REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals).

GHG-protokollet och rapportering av CO2e

GHG-protokollet har tagits fram för att underlätta företags redovisning av växthusgasutsläpp, samt för att göra klimatredovisning mer transparent, konsekvent och jämförbar mellan företag sinsemellan.

GHG-protokollet är den mest vedertagna internationella redovisningsstandarden och används av regeringar, företag och organisationer som ett verktyg för att förstå, kvantifiera och hantera utsläpp av växthusgaser. Den stora spridningen av GHG-protokollet gör att det är lättare för företag som följer protokollet att jämföra sina utsläpp med andras. Det är också den metod som ESRS (European Sustainability Reporting Standards) rekommenderar.

I GHG-protokollet delas utsläppen in i olika kategorier så inte ett utsläpp kan redovisas flera gånger. Indelningen baseras på om utsläppet ägs, eller inte ägs av det rapporterande företaget, samt om utsläppet är direkt eller indirekt.

Direkta utsläpp kommer från källor som ägs eller kontrolleras av det redovisande företaget. Indirekta utsläpp är en konsekvens av det redovisande företagets verksamhet, men utsläppet ägs av en annan part.

Scope

Företagets utsläpp delas enligt GHG-protokollet in i tre olika "Scope" och motsvarar de tre nivåer av krav på rapportering som tagits fram för företag.

  • Scope 1 – omfattar de utsläpp som sker i den egna verksamheten (direkta), t.ex. bränsleförbränning och fordon företaget äger eller kontrollerar.
  • Scope 2 – omfattar indirekta utsläpp från inköpt elektricitet, ånga, värme och kyla.
  • Scope 3 – rör övriga indirekta utsläpp från inköpta material, produktanvändning, avfallshantering, affärsresor med mera som företaget inte äger eller kontrollerar.

De olika kategorierna (Scope 1, 2 och 3) bör redovisas separat när du gör hållbarhetsredovisning.

Stödet i Monitor ERP för ett företags årliga CO2e-rapportering baseras på GHG-protokollstrukturen med scopes och kategorier. Utsläppen redovisas i kg CO2e och det kan du likställa med en sorts valuta för utsläpp.

I utsläppsrapporteringen använder du Emissionsfaktorer som du kan jämföra med priset på en produkt eller tjänst.

Emissionsfaktorerna för olika produkter och processer kan du hitta i databaser på internet. Emissionsfaktorer är indelade i två huvudgrupper: Faktorer baserade på pris och faktorer baserade på kvantiteter. I databaserna kan du hitta båda typerna av faktorer. Generellt sett är faktorer baserade på kvantitet mera tillförlitliga och bör användas i stället för faktorer baserade på pris.

Om möjligt bör du få utsläppsvärden direkt från leverantören av en produkt eller tjänst. Detta är att föredra då leverantörens värden är mera tillförlitliga än de faktorer du hittar i databaserna på internet.

Här kan du läsa mera om rapportering av växthusgaser.

Utgångspunkten är att ett företag ska redovisa alla utsläpp som företaget genererar. Du ska rapportera så detaljerat och exakt som möjligt, men i verkligheten behöver du för närvarande ofta använda generiska emissionsfaktorer. När du börjar rapportera utsläpp är det viktigt att identifiera vilka delar av dina processer som står för mest utsläpp. För många tillverkande företag är materialen du köper den största utsläppskällan.

Utsläppsrapportering i Monitor ERP

Det finns två metoder att samla in data för utsläppsrapportering i Monitor ERP.

Den första metoden baseras på CO2e-värden som finns med på leverantörsfakturor och dessa CO2e-värden kan du få in i Monitor ERP när du registrerar leverantörsfakturor. Du kan också registrera dessa värden på definitivbokade leverantörsfakturor i rutinen Hållbarhetslista, listtyp Inköpsutsläpp. Att ange dessa värden i rutinen Hållbarhetslista kan vara ett bra alternativ vid uppstart, när du redan har registrerat leverantörsfakturor och behöver komplettera med CO2e-värden. Du kan också använda listan för att göra korrigeringar av CO2e-värden på köpta artiklar.

Den andra metoden innebär att rapportera CO2e-värden manuellt. Det gör du i rutinen Rapportera utsläpp manuellt som är utvecklad för att hantera utsläpp som inte går att koppla till leverantörsfakturor, men går att använda för all registrering av CO2e.

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med utsläppsrapportering i Monitor ERP.

De rapporterade värdena kan du se och analysera i Monitor BI, dashboarden Utsläppslogg och som aggregerade värden i rutinen Register för företagsutsläpp.

Rapportering av artikelinnehåll/kemikalier

Rapport för artikelinnehåll kan du använda för att ta fram data som behövs enligt European Chemicals Agency (ECHA). Artikelinnehållet kan t.ex. vara kemikalier, batterier eller återvinningsbart material. Olika artikelinnehåll kan ha olika kravställare/myndigheter och dessa kan ha olika rapporteringskrav. När en tillverkningsorder är avrapporterad kan du beräkna det exakta artikelinnehållet i rutinen Rapport för artikelinnehåll och du kan exportera resultatet till Excel för att sedan bearbeta och använda dessa värden vid rapportering av artikelinnehåll till dina kravställare/myndigheter.

Här kan du läsa mera om hur du kommer igång med rapportering av artikelinnehåll/kemiklier i Monitor ERP.