Utsläpp – CO2e – Checklista
Den här sammanfattande checklista kan du använda som hjälp för att du snabbt ska komma igång med hållbarhetsfunktionaliteten för CO2e-rapportering i Monitor ERP.
Data i följande register används i kalkylen över CO2e.
Register för företagsutsläpp
Register för företagsutsläpp använder du för att registrera ditt företags utsläpp på årsbasis. Dessa värden använder du vid rapportering av företagets utsläpp enligt GHG-protokollet (Green House Gas Protocols Corporate Standard). Uppgifterna är också grund till beräkningar i hållbarhetskalkylen på artiklar.
- I fältet År anger du budgetår för utsläppen med Startdatum och Slutdatum.
- Välj en Fördelningsnyckel för OH som styr hur utsläpp som hanteras som overhead ska fördelas. Följande fördelningsnycklar finns att välja: Antal, Total produktionstid eller Vikt. Ange också ett årsvärde för den fördelningsnyckel som du valt. T.ex. 120 000 sålda enheter om du valt fördelning på antal.
- På fliken Budget och utfall anger du för varje scope och underkategor företagets Totala utsläpp (budget) samt även hur stor del av dessa som ska fördelas som OH, i kolumnen Fördela som OH. OH är allt som inte tas med på annat sätt i kalkylen. Du kan lägga till flera underkategorier om du registrerat Övriga utsläpp i rutinen Grunddata Grunddata är statiska poster i en databas, exempelvis artiklar, kunder, användare, produktionsgrupper. – Hållbarhet. Detta gör att du kommer att få GHG-rapportstrukturen med scope och de olika kategorierna som ingår i scopen.
- På fliken Overhead-utsläpp, i boxen Overhead-utsläpp anger du utsläppstyper för overhead. I boxen Scope fördelar du overheadutsläppen för de olika scopen. Overhead-utsläpp är allt som inte tas med på annat sätt i kalkylen.
Grunddata – Hållbarhet
- I boxen Materialtyper på fliken Emissionsfaktorer ska du lägga in generella emissionsfaktorer för olika material. Dessa används sedan för att lägga in emissionsfaktorer på köpta artiklar i Artikelregister. Dessa faktorer kan du antingen få från dina leverantörer eller hitta i databaser online. Du väljer Materialtyp på artiklar i Artikelregister och materialtypens värden används sedan på inköpsorder hela vägen till leverantörsfakturor och bokföringen och aggregeras i GHG-rapporten.
- I boxen Utsläppstyp registrerar du de utsläpp som du inte kan koppla direkt mot artiklar. Du kopplar dem med koder och till rader i företagets hållbarhetsrapport enligt GHG-protokollet. Dessa utsläppstyper kan du sedan använda i rutinen Register för företagsutsläpp för att göra en mera detaljerad specifikation av de olika utsläppskategorierna. Utsläppskategori väljer du bland de olika raderna/kategorierna som finns i hållbarhetsrapporten. Vald utsläppskategori styr Kategori för scope och Scope. Rapporteringsmetod styr om rapporteringen baseras på pris eller antal. Om rapporteringen baseras på pris ska du välja metoden Fakturor och verifikationer. Du kan koppla utsläppstyper med rapporteringsmetoden Fakturor och verifikationer till konton och/eller leverantörer för automatisk rapportering av CO2e vid registrering av leverantörsfakturor och verifikationer. Du kan också välja utsläppstyp manuellt vid registrering av leverantörsfaktura eller verifikation. I efterhand kan du koppla utsläppstyper i rutinen Hållbarhetslista, listtyp Inköpsutsläpp, tex. om leverantörsfakturan redan är registrerad. Om rapporteringen baseras på antal ska du välja metoden Manuell. Dessa utsläppstyper rapporterar du sedan t.ex. månadsvis i rutinen Rapportera utsläpp manuellt.
- I boxen Energikällor på fliken Emissionsfaktorer anger du den elmix som ditt företag använder (finns ofta på elräkningen), samt hur stor procentsats respektive del i mixen utgör. Detta används för att beräkna utsläpp i produktion via elförbrukning per produktionsgrupp.
Register för företagsutsläpp
Register för företagsutsläpp använder du för att registrera ditt företags utsläpp på årsbasis. Dessa värden använder du vid rapportering av företagets utsläpp enligt GHG-protokollet (Green House Gas Protocols Corporate Standard). Uppgifterna är också grund till beräkningar i hållbarhetskalkylen på artiklar.
- I fältet År anger du budgetår för utsläppen med Startdatum och Slutdatum.
- Välj en Fördelningsnyckel för OH som styr hur utsläpp som hanteras som overhead ska fördelas. Följande fördelningsnycklar finns att välja: Antal, Total produktionstid eller Vikt. Ange också ett årsvärde för den fördelningsnyckel som du valt. T.ex. 120 000 sålda enheter om du valt fördelning på antal.
- I boxen med de olika scopen och underkategorierna anger du för varje underkategori företagets Totala utsläpp samt även hur stor del av dessa som ska fördelas som OH, i kolumnen Fördela som OH. OH är allt som inte tas med på annat sätt i kalkylen. Du kan lägga till flera underkategorier om du registrerat Övriga utsläpp i rutinen Grunddata – Hållbarhet.
Villkor
- Lägg till Utsläpp CO2e i enheten g CO2e/tkm på fliken Leveranssätt. Informationen används vid beräkningen av transportutsläpp. OBS! Här används enheten gram CO2e inte "kg CO2e" som används på de flesta ställen i systemet. Detta anges per tkm, som betyder ton x kilometer.
- Kontrollera Betalare på fliken Leveransvillkor. Endast de utsläpp där leveransvillkoret innebär att köparen betalar inkluderas i hållbarhetsberäkningarna.
Artikelregister
- Uppdatera Materialtyp och Utsläpp på fliken Hållbarhet på köpta artiklar. Tillverkade artiklar får sina värden från hållbarhetskalkylerna.
- Se till att Nettovikt finns angiven på fliken Allmänt. Nettovikt används både för Intrastatrapportering och beräkning av transportutsläpp.
- Lägg till/kontrollera Leverantörskopplingen på fliken Inköp. Uppgifter från den aktiva leverantören används för att bestämma utsläpp i kalkylen. Materialtyp och Utsläpp angivet på leverantörskopplingen används som information i inköpsorderförslag.
Legoartiklar
-
Uppdatera Nettovikt på legoartiklar i rutinen Legoartiklar. Nettovikten används för att beräkna transportutsläpp till och från leverantören. Om inte nettovikt finns angiven i rutinen Legoartiklar, så används Nettovikten angiven i Artikelregister i dessa beräkningar. Nettovikten används även om du valt vikt som bas för beräkning av utsläpp från själva legotillverkningen.
Leverantörsregister
- Se till att Transportavstånd finns angivet i fliken Inställningar. Transportavstånd används vid beräkningen av transportutsläpp.
- Kontrollera Leveranssätt och Leveransvillkor, se rutinen Villkor ovan.
Produktionsgruppsregister
Här kan du ange utsläppsvärden för egna produktionsgrupper samt för legoproduktionsgrupper. Dessa värden används sedan för beräkning av utsläpp för produktion respektive legoinköp i hållbarhetskalkyler.
Egna produktionsgrupper
- Ange Effekt i kW för maskinen (produktionsgruppen). De värden som du anger här multipliceras först med utsläppsfaktorn för elmixen du angivit i Grunddata – Hållbarhet och sedan med produktionstiden som finns angiven i Beredning för att beräkna CO2e-utsläppen från elförbrukning vid produktion av artikeln.
-
Ange Övriga utsläpp i enheten kg CO2e/h. De värden som du anger här multipliceras sedan med produktionstiden som finns angiven i Beredning för att beräkna övriga CO2e-utsläpp från produktionen av artikeln.
Legoproduktionsgrupper
- Ange en faktor i Övriga utsläpp i enheten kg CO2e, samt välj en beräkningsgrund som passar för legoproduktionsgruppen. Följande beräkningsgrunder går att välja:
- Nettovikt – Om du använder nettovikt som beräkningsgrund behöver du ange en nettovikt på legoartikeln i rutinen Legoartiklar. Om nettovikt saknas på legoartikeln används i stället nettovikten som finns angiven i Artikelregister. Beräkningen sker enligt följande: Nettovikt x Övriga utsläpp.
- Operationspris inkl. ställ – Beräknas enligt följande: (Styckpris + (Ställpris/Kalkylerat antal)) x Övriga utsläpp. Denna beräkning innebär att du kan få en utsläppsfaktor som baseras på priset för den köpta tjänsten, vilket ofta är den enda uppgift som finns tillgänglig.
- Operationspris exkl. ställ – Beräknas enligt följande: Styckpris x Övriga utsläpp.
- Per styck – Värdet för Övriga utsläpp används per styck utan någon omräkning.
Hållbarhetslista
Använd rutinen Hållbarhetslista för att uppdatera många artiklar med korrekt Emissionsfaktor och CO2e-värde. Listan visar också årsvolymen för artiklar och beräknar de årliga CO2e-utsläppen för varje artikel. Använd också listan för att hitta de artiklar som har de högsta årliga utsläppen och som det ger störst effekt att arbeta med i hållbarhetsarbetet på företaget. Kolumnen Beräknat utsläpp ger dig information om vilka artiklar som orsakar störst utsläpp.
Hållbarhetskalkyl
När du angivit all information ovan kan du starta utsläppsskalkylen.
- Selektera önskade artiklar och kör kalkylen. Om varningar visas, så behöver du ange den information som saknas. Varningsmeddelandet talar om vilken information som saknas.
- Spara kalkylen för de tillverkade artiklarna. På fliken Hållbarhet i Artikelregister uppdateras de tillverkade artiklarna med dessa CO2e-värden och kalkylerna. Notera att Spara sparar CO2e-värdet för artikeln och Spara kalkyl sparar hela kalkylen.
OBS! För att utsläppskalkylen ska vara trovärdig är det viktigt att företagets totala årliga utsläpp analyserats och finns med i någon av delarna i kalkylen.
Dokumentinställningar
I rutinen Dokumentinställningar kan du styra om utsläppsinformation ska visas på dokumenten offert, ordererkännande, faktura och samlingsfaktura. Pallflaggor visar inte hållbarhetsinformation som standard, men på egna varianter av pallflaggan kan du lägga till utsläppsinformation.