Efterkalkyl

Syftet med rutinen är att du efter att en tillverkningsorder är tillverkad/rapporterad ska kunna göra en ekonomisk uppföljning genom att jämföra planerade kostnader mot verkliga kostnader.

Effektivitetsuppföljning på operation gör du i rutinen Operationsuppföljning.

Efterkalkyler kan du göra på order oavsett orderstatus, men priset kan bara lagras för order med status 4 (färdig) eller högre. Du kan göra efterkalkyl på t.ex. en pågående tillverkningsorder med status 3 (startad) för att se kostnaderna som genererats hittills, men dessa kan du inte lagra som ett pris. På artiklar däremot gör du efterkalkyl för snittprisberäkning endast på order med status 4 eller högre. Listtypen styr om du ska göra efterkalkyl på order eller artiklar i rutinen.

På tillverkningsorder räknas kostnaderna ut per styck och för hela det tillverkade antalet. Planerade kostnader räknas ut lika som i förkalkylen. Avrapporterade kostnader räknas ut baserat på data från tillverkningsorderloggen.

På artikel räknas kostnader ut lika som på tillverkningsorder. För avrapporterade kostnader på artikel visas snittvärden, baserat på avrapporterat antal på en eller flera tillverkningsorder på artikeln. Från de summerade värdena på en artikel kan du gå vidare för att se kostnad för varje inblandad tillverkningsorder, både i summerad och detaljerad form.

Du kan spara verkliga kostnader per styck till olika prislistor eller enbart till kalkylregister på artikeln. Det gäller båda listtyperna. För listtypen Summerad på order kan du även uppdatera status på order till 5 (kalkylerad).

Normalt värderas ingående artiklar till det standardpris som gällde då order registrerades eller avrapporterades. Det går dock att värdera till nuvarande prisalternativ också.

Fliken Selektering

Här gör du inställningar till efterkalkylen.

Listtyper

Listtyperna styr om du ska göra efterkalkyl av tillverkningsorder eller snittprisberäkning av artiklar från flera färdiga order.

  • Summerad på order – innebär att du gör efterkalkyl av tillverkningsorder med status 4 (färdig) eller högre. Men du kan även ta med order som har status 3 (pågående) för att se vilka kostnader dessa order hittills har genererat. Denna listtyp är förvald då du startar rutinen.
  • Artikel (snittprisberäkning) – innebär att du kan göra snittprisberäkning av artiklar i tillverkningsorder. Men dessa order måste ha status 4 (färdig) eller högre.

Inställningar

De flesta inställningar till efterkalkyl är samma som till förkalkyl. Beskrivningen av dessa inställningar hittar du under hjälpavsnittet Efterkalkyl.

Spara de inställningar som ska användas på ert företag genom att använda funktionen Förvalda värden i rutinens backstage.

Fliken Lista

Fliken Lista tänds efter att du valt knappen på verktygsmenyn och visar, beroende på listtyp, de tillverkningsorder eller artiklar som selekterats. Här kan du välja vilka order/artiklar som inte ska tas med i kalkylering respektive snittprisberäkningen. Du startar beräkningen med knappen på verktygsmenyn.

Övriga flikar

De övriga flikarna i rutinen tänds efter att du startat kalkyleringen. Flikarna visar motsvarande information som finns till förkalkyl. Beskrivningen av dessa flikar hittar du under hjälpavsnittet Efterkalkyl.