Schemalagd uppdatering av valutakurser
I samband med att Riksbanken uppdaterade sitt API från SOAP till REST infördes en begränsning på maximalt 5 anrop per minut från en och samma IP-adress. Detta betyder att du som uppdaterar valutakurser via schemaläggaren i Monitor ERP påverkas av denna begränsning om du:
-
I ett och samma företag, antingen via schemaläggaren eller manuellt via knappen Uppdatera nu, uppdaterar fler än 5 valutor samtidigt.
-
Har flera bolag på en och samma server (samma IP-adress) som totalt uppdaterar fler än 5 valutor.
Notera att begränsningen gäller per IP-adress. Gränsen kan därmed nås trots att du i varje enskilt företag inte uppdaterar fler än 5 valutor samtidigt, om du totalt för alla bolag uppdaterar fler än 5 valutor. Till exempel om Företag 1 uppdaterar 3 valutor och Företag 2 uppdaterar 3 valutor så kommer gränsen att nås totalt sett eftersom företagen har samma IP-adress.
Läs mer om Riksbankens förändringar på deras hemsida.
Funktioner för att underlätta uppdateringen av valutakurser
Följande funktioner finns för att underlätta uppdateringen av valutakurser med hänsyn till anropsbegränsningen:

En registrerad API-nyckel möjliggör 200 anrop per minut från en och samma IP-adress.
Genom att registrera dig i Riksbankens API-portal erhåller du en API-nyckel. Ange nyckeln i fältet API-nyckel under fliken Schemaläggning i Valutor rutinen.
Notera att samma API-nyckel kan anges i flera företag.
Klicka här för att komma till Riksbankens API portal. På deras webbsida registrerar du dig genom att klicka på Sign up högst upp i högra hörnet.

Om fler än 5 valutor ska uppdateras i ett företag används ett kösystem. Detta innebär att när den schemalagda uppdateringen körs så delar Monitor ERP automatiskt upp valutorna i grupper om 5, dessa grupper placeras i en kö som körs med en minuts mellanrum.
Kösystemet används även om valutor uppdateras manuellt via knappen Uppdatera nu i det fall fler än 5 valutor är valda att uppdateras.
Om schemaläggningen är förvalt inställd att uppdatera kl. 23:00 så kan du i tabellen se att alla valutor är uppdaterade men att några valutor kan ha en minuts intervall från det att den första körningen startade.
Exempel: Här är ett exempel hur det fungerar vid schemalagd uppdatering av 7 valutor kl. 10:25:
Kl. 10:25 syns resultatet av den första körningen:
En minut senare, kl. 10:26, syns resultatet av den andra körningen:
I valutatabellen ser vi resultatet av uppdateringen:
Från version 24.2 visas ett meddelande om att uppdatering kommer att köras i bakgrunden. När du klickar på Ok stängs rutinen för uppdatering. Resultatet av valutauppdateringen går att se i rutinen inom ett par minuter (så fort valutorna är uppdaterade).

När det finns flera företag inom samma system (server IP-adress) som använder schemalagd uppdatering av valutakurser vid samma tidpunkt (t.ex. förvalt kl. 23:00), kommer företagen att få tillbaka ett felmeddelande från Riksbanken API om att gränsen på 5 anrop/min är nådd. Detta eftersom varje enskilt företag kommer att uppdatera sina valutor (grupper om 5, om fler än 5 valutor är valda) samma tidpunkt kl. 23:00, vilket resulterar i fler än 5 anrop totalt inom samma minut. I dessa fall kommer Monitor ERP att placera den misslyckade valutauppdateringen i en kö och försöka uppdatera igen vid ett nytt klockslag inom ett slumpvis tidsintervall. Detta görs tills alla valutor är uppdaterade i företaget.
För Företag 1 startar körningen av 5 valutor kl. 11:55, vilket direkt resulterar i 2 misslyckade valutauppdateringar. En minut senare körs nästa grupp där resterande 2 valutor ska uppdateras. Samtidigt har de 2 misslyckade valutauppdateringarna från den första körningen (kl. 11:55) lagts i kö och försöker uppdateras igen kl. 11:56. En valuta blir uppdaterad medan den andra misslyckas och placeras i kö på nytt, p.g.a. den misslyckade valutauppdateringen startas en ny körning kl. 11:58 som uppdaterar den kvarvarande valutan. Inom loppet av 3 minuter har schemaläggaren alltså uppdaterat 7 valutor i företaget men totalt 14 valutor inom systemet (samma IP-adress).
Resultat för Företag 1:


För Företag 2 startar valutauppdateringen av de första 5 valutorna kl. 11:55 och även här misslyckas 2 av dessa 5. En minut senare körs nästa grupp med de resterande 2 valutor som ska uppdateras. De 2 misslyckade uppdateringarna från första körningen placeras i kö och ett nytt försök sker först kl. 11:56 och sedan igen 11:57 men vid båda tillfällen är anropsgränsen redan nådd. Vid kl. 11:58 görs ett nytt försök och valutauppdateringen lyckas.
Resultat för Företag 2:


Rekommendationer för dig som uppdaterar flera valutakurser
-
Ett företag (en server)
För dig som endast har ett företag på servern och uppdaterar fler än 5 valutor behöver inga åtgärder vidtas. Detta eftersom schemaläggningen automatiskt kommer att dela upp valutorna i grupper om 5 och uppdatera en grupp åt gången, tills alla valutor är uppdaterade.
Det är möjligt att ange en API-nyckel via Riksbanken API och på vis öka gränsen till 200 anrop/minut men det är inte nödvändigt.
-
Flera företag på samma server (samma IP-adress)
För dig som har flera företag på samma server och använder schemalagda uppdateringar rekommenderas att i första hand använda en API-nyckel för att underlätta uppdateringen. Samma API-nyckel kan anges i flera företag, den är alltså inte unik per företag.
Om du inte vill ange en API-nyckel rekommenderas att tidpunkten för schemaläggningen ställs in med några minuters mellanrum mellan varje företag, så att varje företag uppdaterar sina valutor var och en för sig. Till exempel om du har 5 företag som vardera uppdaterar 10 valutor (notera att uppdatering sker i två grupper) så skulle inställningen nedan fungera utan bekymmer:
Företag 1 kl. 23:00 Företag 2 kl. 23:05 Företag 3 kl. 23:10 Företag 4 kl. 23:15 Företag 5 kl. 23:20 I detta fall finns god marginal mellan företagens valutauppdatering.
Notera att den minsta marginalen mellan företagen är 2 minuter om upp till 10 valutor ska uppdateras per företag, detta då varje grupp av valutor körs en gång per minut.
Var uppmärksam när du väljer tidpunkt för den schemalagda valutauppdateringen så ingen valutauppdatering sker efter dygnsgränsen, eftersom detta resulterar i att fel valutakurs kommer läsas in (den valutakurs som egentligen ska läsas in efterföljande dag).Om du har flera företag inom samma server (IP-adress) och uppdaterar så pass många valutor att även 200 anrop/minut kan bli i minsta laget, rekommenderas en kombination av ovan två varianter. Dvs. att du använder en API-nyckel i kombination med att ställa om tidpunkten för schemaläggningen i företagen.