Schemalagd uppdatering av valutakurser

I samband med att Riksbanken uppdaterade sitt API från SOAP till REST infördes en begränsning på maximalt 5 anrop per minut från en och samma IP-adress. Detta betyder att du som uppdaterar valutakurser via schemaläggaren i Monitor ERP påverkas av denna begränsning om du:

  1. I ett och samma företag, antingen via schemaläggaren eller manuellt via knappen Uppdatera nu, uppdaterar fler än 5 valutor samtidigt.

  2. Har flera bolag på en och samma server (samma IP-adress) som totalt uppdaterar fler än 5 valutor.

Notera att begränsningen gäller per IP-adress. Gränsen kan därmed nås trots att du i varje enskilt företag inte uppdaterar fler än 5 valutor samtidigt, om du totalt för alla bolag uppdaterar fler än 5 valutor. Till exempel om Företag 1 uppdaterar 3 valutor och Företag 2 uppdaterar 3 valutor så kommer gränsen att nås totalt sett eftersom företagen har samma IP-adress.

Läs mer om Riksbankens förändringar på deras hemsida.

Funktioner för att underlätta uppdateringen av valutakurser

Följande funktioner finns för att underlätta uppdateringen av valutakurser med hänsyn till anropsbegränsningen:

Rekommendationer för dig som uppdaterar flera valutakurser

  • Ett företag (en server)

    För dig som endast har ett företag på servern och uppdaterar fler än 5 valutor behöver inga åtgärder vidtas. Detta eftersom schemaläggningen automatiskt kommer att dela upp valutorna i grupper om 5 och uppdatera en grupp åt gången, tills alla valutor är uppdaterade.

    Det är möjligt att ange en API-nyckel via Riksbanken API och på vis öka gränsen till 200 anrop/minut men det är inte nödvändigt.

  • Flera företag på samma server (samma IP-adress)

    För dig som har flera företag på samma server och använder schemalagda uppdateringar rekommenderas att i första hand använda en API-nyckel för att underlätta uppdateringen. Samma API-nyckel kan anges i flera företag, den är alltså inte unik per företag.

    Om du inte vill ange en API-nyckel rekommenderas att tidpunkten för schemaläggningen ställs in med några minuters mellanrum mellan varje företag, så att varje företag uppdaterar sina valutor var och en för sig. Till exempel om du har 5 företag som vardera uppdaterar 10 valutor (notera att uppdatering sker i två grupper) så skulle inställningen nedan fungera utan bekymmer:

    Företag 1 kl. 23:00
    Företag 2 kl. 23:05
    Företag 3 kl. 23:10
    Företag 4 kl. 23:15
    Företag 5 kl. 23:20

    I detta fall finns god marginal mellan företagens valutauppdatering.

    Notera att den minsta marginalen mellan företagen är 2 minuter om upp till 10 valutor ska uppdateras per företag, detta då varje grupp av valutor körs en gång per minut.

    Var uppmärksam när du väljer tidpunkt för den schemalagda valutauppdateringen så ingen valutauppdatering sker efter dygnsgränsen, eftersom detta resulterar i att fel valutakurs kommer läsas in (den valutakurs som egentligen ska läsas in efterföljande dag).

    Om du har flera företag inom samma server (IP-adress) och uppdaterar så pass många valutor att även 200 anrop/minut kan bli i minsta laget, rekommenderas en kombination av ovan två varianter. Dvs. att du använder en API-nyckel i kombination med att ställa om tidpunkten för schemaläggningen i företagen.