Registrera verifikationer
Film: Registrera verifikationer (svenska)
- Det finns ett alternativt sätt att kontera rader på. Antingen som tidigare, belopp i debet/kredit, eller genom att enbart ange belopp. Positivt belopp bokas på debet, negativt belopp bokas på kredit.
- Kontering av extern valuta sker inte längre via kvantitet. I G5 anges det externa värdet i kolumnen Belopp som det är nämnt i punkten ovan. I beloppskolumnen visas i vilken valuta beloppet ska anges. Valutan styrs av kontoplansinställning.
- Vid kontering i extern valuta går det att ange valutakurs för bokningen i en separat kolumn.
- Det går att se kontots saldo i extern valuta samt nytt saldo i extern valuta (efter denna bokning).
- Vid kontering föreslås automatiskt en balansering av verifikatet, dvs. belopp att kontera föreslås med automatik på nedersta konteringsraden.
- På inköps- och försäljningskonton som är kopplade till momsrapporten går det att ange momskod på raden. Momskoden har betydelse då momsrapporten är inställd göra avläsning på transaktionsnivå.
- Kopiering och rättning av verifikation görs numera via Spara som.
- Det går att markera att en verifikation ska vara Preliminär. En preliminär verifikation är inte medräknad i resultat/balansräkning och går att justera/ändra så länge den är preliminär. Preliminära verifikationer kan skapas manuellt eller via integration från reskontror.
- Via Spara som kan du få en automatisk reversering/vändning av verifikatet i nästkommande månad. Systemet skapar automatiskt en periodisering av typen vändningsverifikation som kommer med i frisläppning nästkommande månad.
- Det går att periodisera konteringsrad. Om konto är markerad som periodiseringskonto öppnas automatiskt ett periodiseringsfönster när kontering sker på kontot. Det går också att manuellt klicka på en knapp för att periodisera en konteringsrad.
- Ny kolumn: Periodisering. Ett informationsfält som visar periodiseringsnummer på raden. Periodiseringsnummer lagras på alla konteringar mot periodiseringskontot för att förbättra spårbarhet och avstämningar.
- Ny länk till Registrera periodiseringar.
- Per konteringsrad går det att ange om automatkontering/automatfördelning ska vara aktiv. Funktionen används när du tillfälligt vill göra bokningar utan att automatkonteringar utlöses.
- Automatkonterade rader uppdateras om du gör justeringar på baskontot som utlöst konteringarna.
- En ny informationsruta har tillkommit i fönstret kallad Källa. Här visas information om journal/faktura m.m. som ligger till grund för verifikationen. Även själva källdokumentet kan granskas, t.ex. kundfakturajournal, periodiseringsjournal eller momsrapport.
- Den bokföringsorder som kan skrivas ut från rutinen är numera ett dokument som kan göras om enligt egen design via det nya dokumentkonceptet.
- På konteringsrader som avser fakturor och betalningar visas vilken typ av kontering som avses, t.ex. kundfordringar, leverantörsskulder, ingående moms och utgående moms etc.
- På alla konteringsrader som avser fakturor och betalningar, visar systemet vilken faktura eller leverantörsfaktura som ligger till grund till konteringen. För detta krävs att "detaljerad kontering" är markerad för journaler i rutinen Verifikationsnummerserier/journaler.
- Vid makulering/reversering av bokföringsposter finns möjlighet att kontera vändningen med minusbelopp på samma sida som den ursprungliga konteringen (s.k Storno-redovisning). Syftet med detta är att kontots omslutning på debet- respektive kreditsida ska vara oförändrad efter att en bokföringspost har makulerats/reverserats.
- Det går att välja om ändringar på verifikationer ska visas eller inte via en knapp i verktygsmenyn. Det går även att se logg på vem som ändrat raden samt när den är ändrad.
- Då verifikationer skapas manuellt i denna rutin går det att välja om momskontering ska genereras automatiskt.
- Det finns möjlighet att spara ett dokument (PDF- eller TIFF-fil) till verifikaten.
- Det går att skriva kommentarer på konteringsrader.