Övrigt
I denna box anger du övriga inställningar för inköp av artikeln och du kan se leverantörsfakturalogg och inköpsstatistik på artikeln.
Antal/kolli
Talar om hur många eller hur mycket av artikeln det ryms i ett kolli när artikeln köps. Förvalt är fältet tomt, det innebär att det skrivs ut en pallflagga för hela orderantalet. Anger du ett antal/kolli skrivs det ut en pallflagga för varje kolli som inleveransrapporteras på inköpsordern. Antalet visas i den enhet som är vald på huvudraden men lagras i standardenheten. Fältet finns inte för artiklar av typen Tjänst.
Förvald pallflagga
Detta styr vilken typ av pallflagga som är förvald att skrivas ut för artikeln när den inleveransrapporteras. Inställningen gäller för alla artikeltyper utom Fiktiv. Förvalt är Ja, välj vid utskrift. Det går att välja Ingen, Pallflagga – A4, Pallflagga – A5, Etikett eller Pallflagga – Grupperad som förvald pallflagga i fältet.
Under knappen bredvid fältet kan du välja vilken typ av Pallflagga inköp som ska vara förvald för artikeln när den inleveransrapporteras, kasseras eller skickas i retur. Det är också möjligt att välja av egna varianter av pallflaggor som har skapats i rutinen Dokumentmallar. Gör du ett val av pallflagga under knappen överstyr det den pallflagga som eventuellt är vald i fältet Förvald pallflagga.
Legeringskod/Påslag
Talar om vilket legeringstillägg som gäller vid inköp av artikeln. Legeringskoder/påslag hanteras i rutinen Grunddata Grunddata är statiska poster i en databas, exempelvis artiklar, kunder, användare, produktionsgrupper. – Artikel. Fältet finns inte för artiklar av typen Tjänst.
Legeringskvantitet
Här går det att ange kvantitet av legeringspåslaget som ingår i artikeln. Enheten kommer från rutinen Grunddata – Artikel.
Fördela inköp
Under denna knapp kan du ställa in fördelat inköp mellan leverantörer i leverantörskopplingarna på artikeln. I dialogrutan under knappen visas de leverantörskopplingar du har på artikeln i tabellen Leverantörskopplingar. Här visas också informationen på leverantörskopplingarna. I tabellen Fördelning per order lägger du till de leverantörer som ska ingå i fördelat inköp av artikeln genom att dra leverantörskopplingen och släppa den i den tabellen, alternativt använda knappen på funktionsmenyn.
Notera att det är enbart behovsberäkning och nettobehovskörning som kan skapa inkösporderförslag med fördelade inköp. Registrerar du en inköpsorder manuellt på artikeln tas inte hänsyn till fördelat inköp. Det finns inte stöd för fördelat inköp för följande i dagsläget:
- Legoinköp
- Fiktiva artiklar
- Konfigurerade artiklar
Fördelning i % fungerar inte för inköpsorder skapade från kundorder och tillverkningsorder eftersom det bara är möjligt att ha en inköpsorder kopplad till en inköpsorderrad/tillverkningsorderrad.

Fördelning per procent innebär att inköpen fördelas enligt angiven procentsats mellan de leverantörer som du har lagt till i denna tabell. T.ex. om inköpsorderförslaget är på 100 st av artikeln och ena leverantören har 70 % fördelning och andra leverantören har 30 % fördelning, så kommer 70 st att beställas från den ena leverantören och 30 st från den andra leverantören.
Du kan bara lägga till samma leverantörskoppling en gång i denna tabell.
Sätt den leverantörskoppling som har längst ledtid som Förvald (Aktiv) leverantör bland leverantörerna i fördelningen, för att generering av inköpsorderförslag ska fungera optimalt.
Du kan också uppdatera fördelningen i procent för flera artiklar åt gången med listtypen Fördelat inköp per procent i rutinen Artikellista.
Om du använder fördelning per procent, kommer nettobehovsberäkning och behovsberäkning att skapa flera inköpsorderförslag från en brist.
Antalet förslag kommer att delas upp efter fördelningen av artiklar och artikelns planeringsinställningar. Varje förslag kommer att få en leverantör angiven.
Exempel:
Avrundningsantal = 5
Minsta kvantitet = 120
Behövd kvantitet = 100, som kommer att ersättas av minimikvantiteten 120. 120 kommer sedan att fördelas mellan två leverantörer:
70 % till den första leverantören.
30 % till den andra leverantören.
Detta skulle ge två förslag, 84 respektive 36 st. 84 är inte en multipel av 5 och kommer att avrundas uppåt till 85. 36 är inte en multipel av 5. Så förslagen blir 85 st och 40 st.

Fördelning per order innebär att första inköpet går till leverantören på rad 1 i denna tabell. Andra inköpet går till leverantören på rad 2. Tredje inköpet går till leverantören på rad 3 osv.
Du kan ändra inbördes inköpsordning mellan leverantörerna genom att flytta dem med knapparna och
på funktionsmenyn.
Du kan lägga till samma leverantör flera gånger i denna tabell. Exempel: Du vill att första inköpet ska gå till leverantör A, andra inköpet ska gå till leverantör B, tredje inköpet ska igen gå till leverantör A, fjärde inköpet ska gå till leverantör C osv. Detta innebär att det kan bli två orderrader på inköpsorderförslaget till leverantör A.
I kolumnen Nästa kan du markera vilken leverantör som ska få nästa inköp. Det är användbart om du vill att en annan av leverantörerna ska få nästa inköp vid något tillfälle. När det inköpet är gjort kommer leverantören på raden under i fördelningen att få Nästa markerat. Denna markering flyttas automatiskt till nästa rad för varje inköp, och börjar sedan om med leverantören på rad ett.
Du kan också uppdatera kolumnen Nästa för flera artiklar åt gången med listtypen Fördelat inköp per order i rutinen Artikellista.
Under knappen Mer info finns information från leverantörskopplingarna, som artikelpriser, valuta, giltighetstid, leverantörens artikelnummer och ledtid.
Leverantörsfakturalogg
Denna knapp visar i en dialogruta en logg på definitivbokade leverantörsfakturor. Där finns även en funktion för att visa själva leverantörsfakturadokumentet samt en funktion för att länka sig till rutinen Registrera leverantörsfaktura för varje loggpost. Om tillvalet Lagerställe är installerat visas statistiken för valt lagerställe.
Inköpsstatistik
Denna knapp visar summerad inköpsstatistik. Om tillvalet Lagerställe är installerat visas statistiken för valt lagerställe.