Betalningsvana – Inköp
Betalningsvana Kan även kallas betalningshistorik. Betalningsvana är ett nyckeltal (statistiskt värde) som beskriver kundens förmåga att betala fakturor i tid. En betalningsvana med värde 0 (noll) indikerar att kunden (i genomsnitt) betalar fakturor exakt i tid. En betalningshistorik på 5 indikerar att kunden i genomsnitt betalar fakturor 5 dagar för sent (efter förfallodatum). En betalningshistorik på -5 indikerar att kunden i genomsnitt betalar faktura 5 dagar i förtid (före förfallodatum). Statistik över betalningsvana hämtas endast från fullt betalda fakturor och kreditnotor är exkluderade från statistiken. visar statistik på företagets förmåga att betala fakturor i tid. Betalningsvana visas som ett nyckeltal och anger skillnaden mellan den planerade betalningstiden för fakturor jämfört med den faktiska betalningstiden. En betalningsvana med värde 0 (noll) indikerar att företaget (i genomsnitt) betalar fakturorna exakt i tid. En betalningsvana på 5 indikerar att företaget i genomsnitt betalar fakturor 5 dagar för sent (efter förfallodatum). En betalningsvana på -5 indikerar att företaget i genomsnitt betalar faktura 5 dagar i förtid (före förfallodatum).
- Betalningsvana kan baseras på betalningar gjorda under en vald tidsperiod bakåt.
- Betalningsvanan baseras enbart på fullbetalda fakturor och kreditnotor är exkluderade.
-
Enbart fakturor där betalningarna är återrapporterade visas. Det vill säga, om det är en elektronisk betalning räcker det inte att en betalning har skickats till banken, den måste också återrapporteras som betald.
- Betalningsvana kan visas som en trend där du kan se förändringen av betalningsvana över tid till alla eller till en specifik leverantör. (Till exempel betalningshistorik per månad för det senaste året.)
- Betalningsvana kan justeras manuellt av användare på specifika fakturor.
- Lag om rapportering av betalningstider för svenska företag som har fler än 250 anställda. Dessa företag ska årligen rapportera uppgifter till Bolagsverket om betalningstider vid köp av varor och tjänster från företag som har färre än 250 anställda.
Den genomsnittliga avtalade betalningstiden.
Den genomsnittliga faktiska betalningstiden.
Andelen försenade betalningar.
Uppgifterna ska redovisas var för sig i tre olika grupper; 1-9 anställda, 10-49 anställda och 51-249 anställda. Uppgifterna ska finnas synliga och sökbara i ett register. Ett bolag som inte följer lagen om rapporteringsskyldighet riskerar vite.
De rapporterade uppgifterna publiceras och är sökbara i ett register hos Bolagsverket. Rapportering ska ske första gången senast den 30 september 2023 och omfattar perioden från och med den 1 juli 2022 till och med den 30 juni 2023.

Per leverantör
Den här listan visar betalningsvana per leverantör med möjlighet till drilldown. Listan är uppdateringsbar och du kan uppdatera betalningsvana på enskilda fakturor. Dvs. skriva över den uträknade betalningsvanan och ange en egen betalningsvana. Det kan vara användbart t.ex. om det är en försenad betalning som du inte vill ska påverka betalningsvanan negativt, då kan du t.ex. sätta 0 i betalningsvana på den fakturan.
Per period
Den här listan visar total betalningsvana per månad/kvartal/år, med möjlighet till drilldown per leverantör och betalning.
Per antal anställda
Denna lista visar total betalningsvana per företagsstorlek (antal anställda).

En listrutin har alltid en flik som heter Selektering, där du kan selektera dataposter i olika intervall att hämta från databasen. Dataposterna hämtar du upp med knappen Hämta på verktygsmenyn i rutinen.
Under Selekteringsrader i rutinens backstage kan du anpassa vilka selekteringsrader som varje listtyp ska ha på fliken Selektering i rutinen. I fältet Listtyp väljer du för vilken listtyp som du vill anpassa selekteringsraderna.
En tabell visar valbara selekteringsrader och en tabell visar de valda selekteringsrader. Du kan lägga till, ta bort eller flytta selekteringsrader genom att dra och släppa dem med muspekaren.
Med knappen Spara sparar du de valda selekteringsraderna.
Läs mer om detta i avsnittet Selektering.