Order

Boxen visar tillverkningsorder. Med knapparna på funktionsmenyn i boxen har du möjlighet att lägga till nya order, ta bort befintliga order och spara en befintlig order till en ny order, då du får med operationer och material. Du har möjlighet att ändra olika uppgifter på en order, som t.ex. antal, startdatum, färdigdatum, prioritet, kund, projekt, variantkod.

Ordernummer

Ordernummer kan anges manuellt på en ny order alternativt om fältet lämnas tomt hämtas nästa lediga nummer från nummerserien för tillverkningsorder när ordern sparas. Om tillverkningsordern är skapad från en kundorder (när artikeln har partiformningsregel Mot behov eller Kopplat behov) är ordernummer förvalt ifyllt enligt systeminställningen T-ordernummer skapas. Det kan vara antingen Från nummerserie eller Som kundordernr + pos.nr. Ett ordernummer kan bestå av maximalt 20 tecken.

Överbeläggning (Ö)

Om inställningen Kontrollera överbeläggning är markerad när nya order registreras med Spara och en produktionsgrupp har eller får överbeläggning, visas denna kolumn och en varningssymbol . En tooltip på symbolen visar en text om att överbeläggning finns på en eller flera produktionsgrupper i ordern.

Omplanera underliggande struktur (O)

Förvalt är denna inställning markerad på en order. Då sker omplanering av antal och tidpunkter även på ingående artiklar i strukturorder. Detta är det rekommenderade arbetssättet för att behålla förhållandet mellan artiklarna på ordern. Om du avmarkerar inställningen så omplaneras endast den artikel i strukturen som hämtas upp för omplanering.

Ordertyp

Ordertypen på tillverkningsordern. Förvalt föreslås den ordertyp som du har satt som förvald i ditt användarkonto. Har du inget förval där föreslås den ordertyp du valde på senaste ordern. Du kan också vid behov välja en annan ordertyp. Du kan byta ordertyp på en befintlig order.

Ordertyperna Lagerstyrd och Kundorderstyrd levereras med systemet. På en tillverkningsorder som du registrerar manuellt i rutinen kan du bara välja Lagerstryrd. Ordertypen Kundorderstyrd sätts bara på tillverkningsorder som skapas från kundorderrad. Övriga ordertyper som behövs registrerar du först i rutinen Ordertyper. Ordertyp styr prioritet på tillverkningsordern och är ett bra selekteringsbegrepp för bl.a. statistik.

Status

En symbol visas för orderns status. I en tooltip på symbolen visas numret och namnet på statusen (1 – Registrerad, 2 – Utskriven, 3 – Startad, 4 – Färdig, 5 – Efterkalkylerad, 6 – Levererad eller 9 – Historik). Det är inte huvudartikelns status som visas, utan orderns status. Denna status tas fram enligt följande regelverk:

  • 1 – alla artiklar i orderstrukturen har status 1.
  • 2 – någon artikel har status 2, så länge de andra artiklarna har status 1.
  • 3 – någon artikel har status 3, så länge de andra artiklarna har status 1-2.
  • 4-9 – huvudartikeln har status 4-9.

Hel struktur (H)

Vid omplanering av en befintlig order kan du avmarkera kryssrutan Hel struktur (H) på raden för en order. Du kan göra detta om du inte vill omplanera hela strukturordern utan bara vill omplanera en enskild artikel i strukturen. När H är avmarkerat kan du välja artikel att omplanera under knappen (Struktur) som då visas bredvid fältet Artikel. Valbara artiklar är strukturartiklar i olika noder i orderstrukturen.

Artikel

Den artikel som du ska tillverka på tillverkningsordern. För att registrera en tillverkningsorder behöver du endast välja artikelnummer och ange antal. Vid omplanering av en befintlig order kan du omplanera enskild artikel i strukturordern när H avmarkerats. Annars är artikelnumret låst för editering.

Artikelns Benämning visas i kolumnen bredvid.

S/M (Spärrad/Meddelad)

Visar om artikeln är spärrad eller har ett meddelande för registrering av tillverkningsorder. Det möjligt att editera en tillverkningsorder med spärrade artiklar, om tillverkningsordern är skapad innan artikeln spärrades. Det går dock inte att lägga till nya rader med den spärrade artikeln.

Mer än en huvudartikel finns på ordern

Om det finns multipla noder med huvudartiklar på en order visas här knappen Mer än en huvudartikel finns på ordern . En tooltip på knappen visar en text om detta. Under knappen kan du omplanera Startdatum och Färdigdatum för respektive artikelnod, samt välja om underliggande struktur också ska omplaneras eller inte för respektive artikelnod.

Det blir multipla artikelnoder på en order i det fall antalet på ordern överskrider artikelns angivna maximala kvantitet på tillverkningsorder. Ett annat fall är om samtidig tillverkning tillämpas på artiklar (att artikel A och B tillverkas på samma order).

I-order (Skapa inköpsorder)

Om systeminställningen Skapa inköpsorder när tillverkningsorder skapas/redigeras är satt till Ja, möjligt eller Ja, förvalt kan du här i kolumnen I-order välja att skapa inköpsorder när tillverkningsordern skapas. Är systeminställningen satt till Ja, förvalt är denna kryssruta förvalt ibockad.

Syftet med att skapa inköpsorder när tillverkningsordern skapas är att snabbt kunna skapa kopplade inköpsorderrader på material utan att invänta nettobehovskörning eller göra en behovsberäkning. När tillverkningsordern sparas första gången visas en dialogruta med de inköpsorderrader som har genererats. Om du senare omplanerar tillverkningsorderns antal, startdatum eller färdigdatum, så att den kopplade inköpsorderraden påverkas, kan du i en dialogruta välja om den kopplade inköpsorderraden ska uppdateras eller inte.

Det går även i efterhand att koppla eller byta ut en redan skapad inköpsorderrad till en materialrad på tillverkningsordern. Det gör du med knappen Byt kopplad order på materialraden.

Antal

Antalet som ska tillverkas av artikeln. Har artikeln en orderkvantitet angiven i artikelregistret, föreslås den kvantiteten. Anger du ett högre antal på ordern som är högre än artikelns maximala kvantitet, visas ett meddelande att ordern delas upp på flera huvudartikelrader (noder). Anger du ett lägre antal än artikelns minsta kvantitet så visas också en varning.

Antal är ett villkor vid variantberedning. Om antal är inlagt som ett villkor på operationer och material i artikelns beredning, påverkar angivet antal vilka operationsrader och materialrader som förvalt läggs till, ersätts eller tas bort på ordern.

Om tillverkningsordern är skapad från en kopplad kundorderrad är fältet spärrat för editering. Då är det antalet på kundorderraden som styr antalet på tillverkningsordern.

Fältet är också spärrat för editering om artikeln har delmängder registrerade. I det fallet anger du antalet från delmängder på tillverkningsordern via knappen Delmängd (se nedan).

Konfiguration

Är den valda artikeln på ordern kopplad till en konfigurationsgrupp kan du konfigurera ordern med knappen i kolumnen Konf. Har knappen denna symbol saknar artikeln en förvald konfiguration (mall). Via knappen hämtar du upp ett konfigureringsfönster för att konfigurera artikeln. När du bekräftar konfigurationen med knappen Bekräfta i det fönstret, byter symbolen på knappen utseende som visar att artikeln är konfigurerad.

När du sparar ordern i rutinen sparas även konfigurationen av artikeln. Då sparas även en förkalkyl på den konfigurerade artikeln, baserad på det antal som är angivet på ordern.

Artikeln kan ha en förvald konfiguration inställd i artikelregistret och då hämtas den konfigurationen automatiskt till ordern.

Om tillverkningsordern är skapad från en kundorderrad går det här inte att ändra på konfigurationen, utan du får då göra det på kundorderraden som i sin tur uppdaterar tillverkningsordern.

Enhet

Visar artikelns standardenhet.

Delmängd

Om artikeln har delmängder visas delmängder under knappen Delmängd enligt nedan.

Om artikeln på ordern har styrning Lagerstyrd, ser du de delmängder som är registrerade på artikeln. Du kan ändra på raderna, lägga till rader med antal, varje delmängds kvantitet i artikelns enhet, samt koppla en emballageartikel till respektive delmängd. Du kan ta bort de rader med befintliga delmängder som inte ska vara med på ordern.

Om artikeln på ordern har styrning Orderstyrd, ser du de delmängder som lagrades på den kopplade kundordern. Även i detta fall kan du ändra på raderna, lägga till och ta bort rader. Notera dock att delmängden på den kopplade kundordern inte kommer att uppdateras.

Antal x delmängdens Kvantitet summeras och sätts i antalsfältet på ordern. Det går inte att ändra i antalsfältet på ordern om det finns delmängder. Det antal av delmängder som du har angett under knappen lagras bara på ordern, inte på artikeln.

Startdatum

Startdatum talar om när tillverkning av artikeln på ordern ska starta. Startdatum är förvalt tomt på en ny tillverkningsorder. Det räknas ut när ordern sparas genom s.k. "bakåtplanering" (normalfallet). Du kan dock ange ett annat startdatum fast färdigdatum är förifyllt. Då kommer tillverkningsordern att "tryckas ihop" eller "dras ut" i tid, i förhållande till det startdatum som skulle ha räknats ut. Anger du bara startdatum och raderar färdigdatum, så sker en s.k. "framåtplanering" och färdigdatum räknas ut i stället. Är startdatum i dåtid så visas det med röd text.

Färdigdatum

Färdigdatum talar man om när tillverkningsordern ska vara färdig. Föreslaget färdigdatum när ordern registreras manuellt är: dagens datum + genomloppstid på artikeln i arbetsdagar. Färdigdatum på ordern är lika som den sista operationens Planerad färdig.

Skapas tillverkningsordern från en kundorder så är föreslaget färdigdatum Leveransdatum på kundorderrad minus Säkerhetstid på artikeln i arbetsdagar.

Är färdigdatum i dåtid så visas det i röd färg. En validering sker mot datumet. En varning visas om det är i dåtid eller mer än ett år framåt. Färdigdatum visas i kursiv stil om ordern har ändrats så att det aktuella datumet inte är samma som det ursprungliga datumet.

Färdigdatum är ett villkor vid variantberedning. Om färdigdatum är inlagt som ett villkor på operationer och material i artikelns beredning, påverkar angivet färdigdatum vilka operationsrader och materialrader som förvalt läggs till, ersätts eller tas bort på ordern.

Tillämpar du leveranstidskontroll (LTKStängd Med LTK menas leveranstidskontroll och är en funktion på orderrad som beräknar när orderraden kan levereras, med avseende på ledtider och genomloppstider. LTK beräknar även om befintliga order och förslag kan täcka upp eventuella brister av material och påverkar när orderraden kan levereras.) kan du även använda föreslaget tidigaste färdigdatum från LTK-beräkningen (se efterföljande tre kolumner). Läs mer om leveranstidskontroll under Tillämpningar på online-hjälpens startsida.

Tidigaste färdigdatum

Här visas tidigaste möjliga färdigdatum enligt LTK-beräkningen. Är det möjligt att färdigrapportera ordern på angivet färdigdatum eller tidigare visas datumet i grön färg. Är tidigaste möjliga färdigdatum senare än angivet färdigdatum visas det i röd färg.

Med knappen Använd LTK:s föreslagna datum på funktionsmenyn kan du välja att hämta tidigaste färdigdatum till fältet Färdigdatum. Under knappen finns två val. Du kan antingen välja att använda tidigaste färdigdatum för ordern på den markerade raden (Ctrl + D) eller för orderna på alla rader (Ctrl + Shift + D).

Differens

Här visas differens i antal arbetsdagar mellan färdigdatum och tidigaste färdigdatum och med samma färg som i föregående fält.

LTK

Knappen i denna kolumn visar alltid symbolen av en fabrik vilket innebär att tillverkning krävs för ordern. En tooltip på knappen visar detta i klartext. Till skillnad mot att köra LTK på en kundorder så görs ingen behovsberäkning när LTK körs på en tillverkningsorder. Det behövs inte eftersom tillverkning då alltid ska göras.

Har LTK valt en alternativ leverantör eller produktionsgrupp på ordern visas även en asterisk (*) på knappen. Det framgår också i texten i den tooltip som finns på knappen.

Klickar du på knappen så visas ett resultatfönster från LTK. Där kan du se LTK:s planeringsbild, tillverkningsorderförslag och en beläggningsgraf. Resultatfönstret använder du för att undersöka var det finns kritiska operationer/material, dvs. den operation eller det material som är styrande för vilket tidigaste färdigdatum som är möjligt.

I tabellen Sammanfattning i övre delen av resultatfönstret visas på första raden det angivna färdigdatumet på ordern. På nästa rad visas vilket tidigaste färdigdatum det blir med standard produktionsgrupper samt orderns täckningsbidrag och täckningsgrad. På tredje raden visas vilket tidigaste färdigdatum det blir med de alternativa leverantörer och produktionsgrupper LTK valt samt vad orderns täckningsbidrag och täckningsgrad blir i det fallet. Finns det alternativa leverantörer eller produktionsgrupper valda av LTK, så kan du markera Använd på tredje raden om du vill använda det alternativet eller låta det vara förvalt att använda standard produktionsgrupper. Med knappen Bekräfta så bekräftar du vilken rad som ska användas, resultatfönstret stängs och färdigdatumet på den raden hämtas till fältet Färdigdatum på ordern.

Läs om Leveranstidskontroll under Tillämpningar i online-hjälpen.

Notera att en alternativ leverantör eller produktionsgrupp som LTK valt inte tas med på ordern när du sparar den, oavsett om du valt att använda den alternativa leverantören/produktionsgruppen i LTK resultatfönstret. Det blir standard leverantör eller produktionsgrupp. Du får i så fall manuellt byta leverantör eller produktionsgrupp på ordern till den alternativa som LTK valde.

Prioritet

Tillverkningsorderns prioritet. Den används vid selektering och sortering i listor. Registreras ordern manuellt hämtas föreslagen prioritet från det lägsta värdet av prioritet på ordertyp och vald kund på ordern. Notera: lägst värde = högsta prioritet. Prioriteten går att ändra. Om tillverkningsordern är skapad från en kundorder sätts prioritet förvalt till samma som i kundorderhuvudet. Då är också fältet låst för editering.

Serienummer

Om du har aktiverat spårbarhet på serienummernivå på en artikel så tas serienummer ut när tillverkningsorder registreras. Serienumret tas ut från nummerserien och lagras när tillverkningsordern sparas. Om du inte har lagt upp egna serienummer så finns det alltid en nummerserie att falla tillbaka på.

Om du ökar antalet på en existerande tillverkningsorder så skapas det nya serienummer för det nya antalet. Om du avrapporterar mer än planerat antal tas serienummer ut även för det rapporterade antalet. Om du rapporterar mindre än planerat antal och makulerar resten (eller omplanerar ordern till ett lägre antal än det ursprungliga) så tar slutrapporteringen bort de serienummer som inte är rapporterade.

I de fall kundorderraden har serienummer och tillverkningsorder skapas mot kundordern så ärvs serienumren ned till tillverkningsordern.

På tillverkningsorderdokument och pallflaggor som skrivs ut så kan du välja att visa serienumren.

Operatörer måste ange vilka serienummer de rapporterar mot om det finns fler än ett serienummer på tillverkningsordern. Det går bara att rapportera mot ett (1) antal. På detta sätt blir serienummerspårbarheten intakt, trots att antalet på ordern är större än ett (1). Detta gäller för operationsrapportering och materialrapportering.

Kommentar

Under denna knapp finns en texteditor där det är möjligt att skriva och formatera texter, infoga bilder, signatur och hyperlänkar osv. Då en kommentar/text finns angiven ändras symbolen på knappen från en tom pratbubbla till en fylld pratbubbla .

Du kan ange en kommentar som skrivs ut på tillverkningsorderdokumenten.

Filer

Under knappen Filer är det möjligt att koppla olika filer relaterade till en kommentar eller instruktion på den aktuella posten. När inställningen Automatisk utskrift går att aktivera kan du få den kopplade filen automatiskt utskriven. Läs mer i avsnittet Generella funktioner om att koppla filer, automatisk utskrift och var kopplade filer kan skrivas ut automatiskt. Finns filer kopplade under knappen visas denna symbol .

Du kan välja om dokument ska skrivas ut automatiskt med tillverkningsorderdokumenten.

Revision

Förvalt blir revision på tillverkningsordern artikelns aktiva revision. Du kan välja mellan artikelns revisioner.

Revision är ett villkor vid variantberedning. Om revision är inlagt som ett villkor på operationer och material i artikelns beredning, påverkar angiven revision vilka operationsrader och materialrader som förvalt läggs till, ersätts eller tas bort på ordern.

Är tillverkningsordern skapad från en kundorder så blir det samma revision som på kundorderraden. Då är också fältet låst för editering.

Kundorder

Visar kundordernummer i det fall tillverkningsordern är skapad från en kundorder. Med knappen till höger kan du se information från kundorderhuvudet och kundorderraderna.

Kundordernummer är ett villkor vid variantberedning. Om kundordernummer är inlagt som ett villkor på operationer och material i artikelns beredning, påverkar kundordernumret vilka operationsrader och materialrader som förvalt läggs till, ersätts eller tas bort på tillverkningsordern.

Kundorderradens godsmärke

Om du skapar en tillverkningsorder från kundorder, så följer radens godsmärke med till detta fält på tillverkningsordern. (Om kundorderradens godsmärke är angivet i Registrera kundorder.)

Kund

Den kund som tillverkningsordern avser.

Kundnummer är ett villkor vid variantberedning. Om kundnummer är inlagt som ett villkor på operationer och material i artikelns beredning, påverkar angivet kundnummer vilka operationsrader och materialrader som förvalt läggs till, ersätts eller tas bort på ordern.

Är tillverkningsordern länkad till en kundorder så visas kundnumret. Då är också fältet låst för editering. I en tooltip över fältet visas kundnamnet.

Projekt

Tillverkningsordern kan kopplas till ett nytt eller befintligt projekt. Om du har markerat Tillverkning mot projekt i artikelregistret så är det tvingande att ange ett projekt. Har du där dessutom angivit vilket projekt som tillverkningen ska ske mot, så kan du inte ändra projekt på tillverkningsorderraden.

Är tillverkningsordern skapad från en kundorder kan inte projektnumret ändras eller tas bort, men projektbenämningen kan däremot ändras. Projektnumret hämtas då från kundorderraden och sätts på tillverkningsordern.

Om ett projekt är angivet och artikeln har ett serienummer så sparas projektet på serienumret i rutinen SerienummerStängd Serienummer är ett nummer som används för spårbarhet för artiklar på individnivå./BatchStängd Batch är den sats som tillverkas vid samma tillfälle och av samma ursprungsmaterial..

Benämning

Här anger du projektets Benämning om du har angett ett nytt projekt. Med knappen Översättningar kan texten översättas till de olika aktiva språk som finns registrerade i systemet. Läs mer om språkhantering av översättningsbara texter.

Variantkod

Variantkod kan anges på operationer och material i beredningen. Detta gör att operationer och material kan läggas till och tas bort beroende på variantkod.

Variantkod är ett villkor vid variantberedning. Om variantkod är inlagt som ett villkor på operationer och material i artikelns beredning, påverkar angiven variantkod vilka operationsrader och materialrader som förvalt läggs till, ersätts eller tas bort på ordern.

Ursprungligt färdigdatum

Orderns ursprungliga färdigdatum. Du kan editera detta datum på ordern.

Konstaterat försenad

På en befintlig tillverkningsorder markerar du denna kryssruta om du har konstaterat att ordern är försenad och att den inte går att tidigarelägga.

Orsak till försening

Orsakskoder för försening är möjligt att välja om du har markerat Konstaterat försenad. Annars är fältet inaktivt. Koderna måste vara upplagda i rutinen Orsakskoder. Det fungerar på detta sätt för att statistik på orsaker ska kunna tas fram.

Kommentar till försening (K)

Kommentar till förseningen är möjligt att ange om du har markerat Konstaterat försenad. Orsakskoden kan ha tvingande kommentar. Den är inte tvingande om ordern inte är konstaterat försenad. Under denna knapp finns en texteditor där det är möjligt att skriva och formatera texter, infoga bilder, signatur och hyperlänkar osv. Då en kommentar/text finns angiven ändras symbolen på knappen från en tom pratbubbla till en fylld pratbubbla .

Lagerställe

Tillämpar du Lagerställe (tillval) visas även denna kolumn. En tillverkningsorder tillhör ett lagerställe (LS).

Förvalt lagerställe på en ny tillverkningsorder som du registrerar manuellt är det lagerställe som du står i. Skapas tillverkningsordern från en kundorder så tas lagerstället från kundorderraden.

Du kan vid behov registrera flera tillverkningsorder som tillhör olika lagerställen. Du kan registrera order och omplanera operationer tillhörande annat lagerställe, även fast du inte har rättigheter i det lagerstället, så länge du har rättigheter att omplanera i orderns lagerställe.

Strukturnedbrytning/orderläggning görs av varje operation enligt produktionsgruppens LS-tillhörighet och lagrar lagerställe på varje operation. Legoproduktionsgrupper kan sakna LS-tillhörighet. För de som saknar lagerställe så sätts samma lagerställe på legooperationen som föregående operation har. Saknas föregående operation (om legooperationen är första operationen i nivån) sätts samma lagerställe på den operationen som noden har. Den inköpsorder som skapas för legooperationen när tillverkningsordern skapas, ärver LS-tillhörighet från legooperationen.

För varje materialrad/nod så lagras också samma lagerställe som operationen har som materialet är kopplad till. Översta noden (huvudartikeln) får sin LS-tillhörighet från tillverkningsordern.

Om produktionsgruppen byts på en operation sätts lagerställe från produktionsgruppen på operationen och dess material. Byter du produktionsgrupp från egen till lego så gäller samma regelverk som beskrivits vid nyregistrering av order (se ovan).

Byter du lagerställe på en produktionsgrupp sätts det nya lagerstället på alla tillverkningsorders operationer som har den produktionsgruppen och har ett restantal.

Byter du lagerställe på en redan registrerad tillverkningsorder så byts det bara på order och huvudartikel och i vissa fall på legooperationer. Teoretiskt skulle det nya lagerstället kunna ha annan partiformning på ingående tillverkad artikel, vilket påverkar strukturnedbrytningen, men det är något du får ta ställning till via ett val i fältet Nedbrytning. Att välja lagerställe vid nyregistrering jämfört med att byta det på redan registrerad order kan alltså ge olika strukturnedbrytningar.

Tillverkningsorderkategori

Du kan ange en tillverkningsorderkategori. Under knappen Kategorival kan val av kategorier göras, om det finns kategorier upplagda i rutinen Kategorier. Finns inga kategorier upplagda kan du skriva fritt i fältet. Kategorier används som selekteringsbegrepp i olika listor. Läs mer om hur kategorier kan utformas i hjälpen till Kategorier.

Kategorival

Under knappen kan du välja kategori utifrån de som finns upplagda i rutinen Kategorier.

Byt status

Under knappen i denna kolumn kan du byta status på artikelnoderna i ordern. Om ordern bara har en tillverkad artikel så får ordern samma status när du sparar. Om ordern har multipla artikelnoder kan du byta status på respektive artikelnod och ordern får då status enligt nedan.

När alla artikelnoder har status 1-3 får ordern samma status som artikelnoden med högst status. När alla artikelnoder har fått status 4 (Färdig) får ordern också status 4. Ordern får status 5 (Efterkalkylerad) om alla artikelnoder sätts till status 5.

Så länge orderns status är lägre än 5 kan du byta status inom intervallet 1-5. Har ordern fått status 6 (Levererad) kan du byta status inom intervallet 1-6. Har ordern fått status 9 (Historik) kan du byta status inom intervallet 1-6 samt 9.

Syftet med att byta status på artikelnoder kan t.ex. vara att byta status från 2 till 1 ifall någon råkat skriva ut ordern av misstag, eller att byta från status 4 till 3 om överantal behöver planeras in på en redan färdig order.