Intrastat
Vad är Intrastat?
EU har utvecklat ett statistiksystem för att direkt från företagen samla in uppgifter om in- och utförsel av varor mellan medlemsstaterna. Systemet kallas Intrastat Intrastat är systemet för insamling av statistik över handel av varor inom Europeiska unionen. Insamlingen av intrastatstatistik hanteras likartat av alla medlemsstater i Europeiska unionen. och har varit i drift sedan den 1 januari 1993. Intrastat är baserat på grundläggande EU-regler som gäller i samtliga länder, men den praktiska tillämpningen skiljer sig något mellan medlemsländerna.
I Sverige ansvarar Statistiska centralbyrån (SCB) för Intrastat.
Vilka uppgifter ska rapporteras?
Vid rapportering anges vilket företag som rapporterar, vilken period rapporteringen avser samt om det avser in- eller utförsel. De varuuppgifter som ska rapporteras är:
- Mottagande eller avsändande medlemsstat
- Transaktionstyp
- KN-nummer Används för intrastatrapportering inom EU. Den kombinerade nomenklaturen (KN) är ett verktyg för att klassificera varor, inrättat för att uppfylla kraven både i den gemensamma tulltaxan och i EU:s utrikeshandelsstatistik. (statistisk varunummer)
- Nettovikt *
- Annan kvantitet *
- Fakturerat värde
- Ursprungsland
- Momsregistreringsnummer
* Beroende på varunummer
Uppgifterna ska rapporteras i aggregerad form, dvs. summerat på KN-nummer, Land, Ursprungsland, , Momsregistreringsnummer och Transaktionstyp.
Handel med tjänster som inte omfattar varuleveranser ska inte rapporteras till Intrastat. Inte heller handel där företaget är mellanhand i trepartshandel ska rapporteras till Intrastat.
Vilket värde ska redovisas?
Det värde som ska redovisas är fakturerat värde i lokal valuta motsvarande det som ingår i momsrapporten avseende försäljning/inköp varor från EU
Varor i retur och ersättningsleveranser ska rapporteras till Intrastat (dock med en separat transaktionstyp). Är ersättningsleveransen gratis (nollfaktura) ska ett normalt försäljnings-/inköpspris redovisas (marknadsvärde).
Utförsel av varor för legoarbete (lönebearbetning) ska rapporteras till Intrastat (med separat transaktionstyp). Vid utförsel rapporteras det värde varan har vid själva utförseln. Vid återinförsel efter legoarbetet rapporteras införsel i Intrastat (med separat transaktionstyp). Här anges varans värde vid utförsel plus värdet av det utförda legoarbetet. Om varan inte ska återinföras efter legoarbetet ska enbart utförsel rapporteras med normal transaktionstyp. Bilden nedan illustrerar ut- och införsel av legoarbete (lönebearbetning).
Intrastat kontra momsdeklaration
Under vissa omständigheter redovisas fler uppgifter i Intrastat än i momsdeklarationens rutor för EU-försäljning/inköp:
- Varuleveranser före eller efter lönebearbetning
- Varor som levereras utan faktura (eller nollfaktura)
- Varor som köps från/säljs till privatperson
Förutsättningar för Intrastatrapporteringar i Monitor ERP
Följande grundförutsättningar gäller för att få med poster i Intrastatrapporten:
- Land på leveransadress på fakturan ska vara inom EU
- Artikel har KN-nummer angivet i artikelregistret
- Momsregistreringsnummer