Vinstberäkning
Arbetssättet för vinstberäkning är tänkt att du tar fram och sparar vinstberäkningen sist i varje månad, efter att alla fakturor är bokförda och stämplingar/rapporteringar som kan påverka projektet och dess beräkning är gjorda. Därefter skriver du ut vinstberäkningsjournalen med verifikationsdatum per den sista för månaden. Det är alltid vinstpåslaget som används vid vinstberäkningen.
Förskottshantering – rekommendation vid vinstberäkning
Vi rekommenderar att du bokför förskotten på projekt där du arbetar med successiv vinstavräkning mot resultaträkningen. Själva vinstberäkningen tar hänsyn till om förskottet är konterat i balansräkningen eller i resultaträkningen. På utfallet i projektregister (även i projektuppföljning) där du har bokfört förskottet mot ett balanskonto, kommer både förskottet och bokad vinst enligt vinstberäkning visas som intäkt i utfallet.
Det blir med andra ord dubbelt under den tid som förskottet finns kvar på balanskontot.
Rekommendationen är att bokföra förskotten via resultaträkningen på de projekt där du använder SVA p.g.a. förklaringen ovan avseende visningen i projektregister/-uppföljning. Det finns dock funktionalitet för att ta hänsyn till om förskott finns bokfört i balansräkningen:
- Hänsyn tas till kvarvarande förskott som finns bokfört i balansräkningen.
- I vinstberäkningen visas information om att det finns förskott bokförda i balansräkningen.
- Det finns ett extra standardkonto för bokföring av vinstberäkning, så att balansomslutningen ska bli korrekt. På så sätt undviks bokföring direkt på förskottskontot som kan vara kopplat till momsrapporten, om vilande moms är aktiverat i systemet för förskott. Standardkontot Motkonto för förskott bokförda på balanskonto (SVA-beräkning) finns på fliken för Redovisning tillsammans med övriga standardkonton för SVA.

Motkonto för förskott bokförda på balanskonto (SVA-beräkning) används för bokning av vinstberäkning för att ta hänsyn till eventuell kvarvarande förskott som finns i balansräkningen.
I exemplet nedan är ett förskott på 499 200 kr bokfört i balansräkningen. En färdigställandegrad på 67 % är angiven, så att den beräknade avräkningen 670 000 kr konteras som intäkt i resultaträkningen. Dock kommer konteringen i balansräkningen att delas upp enligt bilden nedan.
Förskottet finns bokfört på konto 2420, men det kontot är kopplat till momsrapporten som inte ska påverkas av vinstberäkningen. Därför ombokas förskottet på konto 2429. Eventuell mellanskillnad bokförs som fordran på standardkontot för det, som i detta exempel är konto 1620.
Att göra vinstberäkning på projekt
För vinstberäkningen använder du rutinen Vinstberäkning, listtyp Generell.
I rutinen väljer du de projekt du vill genomföra beräkningar för via selekteringar. Fler selekteringsrader finns i backstage. Du kan välja att titta på vissa projekt eller projekttyper i taget och spara varje beräkning för sig och skriva ut journalen för samtliga i efterhand. Så länge journalen inte är nollställd kan du göra om beräkningen.
Det är enbart projekt med status 3 (Pågående) och som har Vinstberäkningsmetod vald på projekttypen som visas i listan.
Inställningar
Välj till och med vilken period beräkningen ska göras för, förvalt föreslås aktuell period. Välj om beräkningen ska baseras på verkligt datum eller loggdatum avseende rapporteringar. Beräkningen är baserad på loggposter och fakturor med verifikationsdatum/fakturadatum till och med vald period. Den kan därför skilja sig lite mot värden i projektregistret som alltid visar aktuella värden.
Du kan också markera om budget ska visas, samt om du vill förmarkera samtliga projekt för spara.
Listan
Överst i listan visas de projekt som du bör titta närmare på. De kan ha en färdigställandegrad utanför intervallet 0 - 100 % eller förlust om du använder fast pris. Dessa projekt visas även med en varning med information i en tooltip och i valideringsrutan.
Om färdigställandegraden är utanför intervallet 0 - 100 % kommer varningen att ändras till validering om projektet markeras med Ta med. Justering av prognos måste utföras så att färdigställandegraden kommer inom tillåtet intervall innan aktuellt projekt kan sparas. Om systeminställningen Editeringsbar färdigställandegrad i Vinstberäkning är aktiverad kan du också justera procentsatsen manuellt.
Under knappen Mer info finns det möjlighet att visa ytterligare kolumner i listan. Dra ut de kolumner du vill ha med på vald plats och spara layouten så att de finns kvar nästa gång du öppnar rutinen.
Om du använder huvud-/underprojekt och har inställning att beräkning ska göras på huvudnivå, kan du via drilldown se underliggande projekt och värden för beräkningen.
Editeringsmöjligheter i listan
När ett projekt är markerat med Ta med finns möjligheter att editera prognosvärden samt färdigställandegraden (om systeminställning för det är aktiverad). Dessa ändringar påverkar beräkningen av färdigställandegraden och den beräknade upparbetade intäkten.
Obs! Vid spara uppdateras automatisk prognosen i Projektregistret för det aktuella projektet. Notera att projektet tas bort från listan så fort du sparat. Du kan dock alltid läsa in det igen för samma period så länge journalen inte är nollställd.
Om du vill ångra editerade prognosvärden, markerar du raden och återställer prognosvärdena genom att klicka på knappen Ångra ändringar på vald rad på funktionsmenyn. När du har sparat dina ändringar går det inte längre att återställa prognosvärdena. Då måste du ändra dem manuellt efter att du har läst in projektet i listan igen.
I listan presenteras färdigställandegraden som projektet hade föregående period i en egen kolumn. Om färdigställadegraden visas i kursiv stil editerades den manuellt föregående period. Om du för muspekaren över värdet visas den beräknade färdigställandegraden i en tooltip.
Den beräknade upparbetade intäkten visas i kolumnen Beräknad avräkning och därefter visas även TG Täckningsgrad (TG) är den andel som TB utgör av fakturabeloppet (försäljningspriset). TG anges i procent. i % efter avräkningen, som du kan jämföra mot TG i prognosen och budget för en rimlighetsbedömning.
Det är de projekt som du har markerat med Ta med och som sparats som sedan kommer att visas i journalen för överföring till bokföringen.