Resultat från LTK
Under knappen LTK Med LTK menas leveranstidskontroll och är en funktion på orderrad som beräknar när orderraden kan levereras, med avseende på ledtider och genomloppstider. LTK beräknar även om befintliga order och förslag kan täcka upp eventuella brister av material och påverkar när orderraden kan levereras. på offertrad, kundorderrad och tillverkningsorder kan du se resultatet från LTK i ett fönster. Knappen visar en symbol för hur ordern/orderraden försörjs enligt nedan. Även en tooltip på knappen talar om detta i text.
-
– Raden är försörjd från saldo.
-
– Raden är försörjd från befintlig order.
-
– Tillverkning krävs för att försörja raden.
-
– Inköp krävs för att försörja raden.
På knappen visas dessutom en asterisk (*) om det finns någon alternativ produktionsgrupp/leverantör som ger ett tidigare leveransdatum/färdigdatum, om du omplanerar ordern med den alternativa produktionsgruppen/leverantören.
I resultatfönstret kan du i en flik se LTKs planeringsbild. Beroende på hur ordern försörjs finns det också möjlighet att under ytterligare flikar se inköpsorderförslag, tillverkningsorderförslag, orderfråga eller beläggning grafiskt.
På funktionsmenyn i flikarna Inköpsorderförslag och Tillverkningsorderförslag i resultatfönstret finns olika användbara knappar:
-
– Kör leveranstidskontrollen igen. Om du väljer/lägger till en alternativ produktionsgrupp/leverantör kör du om LTK med denna knapp.
-
– Gå till kritisk operation/material. Med knappen kan du navigera i tabellen till första operationen eller materialet som är kritiskt.
-
– Visa även operationer som inte är med i LTK. Med knappen visas även operationerna i de produktionsgrupper i orderstrukturen som inte är med i LTK.
Med hjälp av resultatfönstret kan du undersöka var det finns kritiska operationer och material, dvs. vilka leverantörer och produktionsgrupper som har högst differens i arbetsdagar mellan planerat leveransdatum/färdigdatum och verkligt leveransdatum/färdigdatum. Det är ett stöd för att kunna omplanera order så att de tidigare blir klara för leverans.
I tabellen Sammanfattning i övre delen av resultatfönstret visas information enbart om tillverkning eller inköp krävs.
På första raden visas angivet leveransdatum/färdigdatum på ordern. På nästa rad visas vilket tidigaste leveransdatum/färdigdatum det blir med standard produktionsgrupper samt vad orderns täckningsbidrag och täckningsgrad blir. På tredje raden visas vilket tidigaste leveransdatum/färdigdatum det blir med de alternativa leverantörer och produktionsgrupper LTK valt samt vad orderns täckningsbidrag och täckningsgrad blir i det fallet.
Finns det alternativa leverantörer eller produktionsgrupper valda av LTK, så kan du markera Använd på tredje raden om du vill använda det alternativet eller låta det vara förvalt att använda standard produktionsgrupper.
Med knappen Bekräfta så bekräftar du vilken rad som ska användas, resultatfönstret stängs och leveransdatumet/färdigdatumet på den raden sätts på ordern.
Fliken Inköpsorderförslag är aktiv om LTK körs på en köpt artikel och leveranstidskontrollen har skapat inköpsorderförslag, dvs. du behöver köpa för att försörja orderraden.
I tabellen visas då information om inköpsorderförslagen med leverantör, antal, behovsdatum, leveransdatum samt materialradens differens (individuell differens).
Leverantörskopplingar på artiklar visas under knappen Alternativa leverantörer som då är aktiv. Här har du möjlighet att se om alternativa leverantörer och deras ledtid kan påverka om tidigare leverans av kritiskt material är möjlig. Under knappen Mer info visas som standard den förvalda leverantörens ledtid.
Fliken Tillverkningsorderförslag är aktiv om du kör analys på en tillverkad artikel och LTK har skapat tillverkningsorderförslag, dvs. du behöver tillverka för att försörja ordern/orderraden.
I tabellen visas då information om tillverkningsorderförslagen med orderns huvudartikel, dess operationer och material. I nästa nod (nivå) visas ingående artiklar och material. Om du valt att LTK även ska kontrollera ingående lagerstyrda artiklar (via en systeminställning) ser du även information om de artiklarnas operationer och material i de fall som saldo inte redan finns tillgängligt. För varje operation och material visas produktionsgrupp respektive kopplad förvald leverantör, antal, startdatum, behovsdatum, individuell differens* och pusseldifferens* i antal dagar och leveransdatum. De operationer och material som är mest kritiska visas med en ljusröd färg. Med knappen Gå till kritisk operation/material så markeras första kritiska operationen/materialet.
Under knappen Alternativa produktionsgrupper har du möjlighet att byta produktionsgrupp på kritiska operationer för att få tidigare färdigdatum. Leverantörskopplingar på material visas under knappen Alternativa leverantörer som då är aktiv. Här har du möjlighet att se om alternativa leverantörer och deras ledtid kan påverka om tidigare leverans av kritiskt material eller köp av billigare material är möjlig.
* LTK beräknar differenser både individuellt per rad eller som pusseldifferens. Vilken av dessa resultat som ska ärvas till orderradens resultatfält styrs med systeminställningen Differens. Valet Individ Individ är enskilda artiklar som är tillverkade eller inköpta med ett unikt serienummer för varje individ. i inställningen innebär att LTK enbart tar maximal differens från ingående operationer och material. Valet Pussel i inställningen innebär att LTK försöker lägga ut alla ingående operationer och material i beläggningsplanen, exakt som det ser ut på ordern (LTK "lägger pussel" med ordern). Om detta inte lyckas visas 999 dagar som pusseldifferens på den aktuella raden.
Fliken LTK:s planeringsbild är alltid aktiv. Här kan du se planeringsbilden till den artikel som hade fokus i fliken Tillverkningsorderförslag.
Planeringsbilden ser lika ut som den i rutinerna Artikelregister och Behovsberäkning. Kundorder, tillverkningsorder, förslag och materialbehov från LTK är märkta med (LTK) i kolumnen Typ.
Fliken Beläggning är aktiv om LTK skapat tillverkningsorderförslag för att försörja ordern/orderraden. Här kan du se en beläggningsgraf för alla berörda produktionsgrupper på operationerna till den artikelnod som innehåller kritisk operation/material. Den artikeln visas på första raden. Du kan på raderna nedanför se hur operationerna ligger i förhållande till varandra som olika klossar.
Varje operations kloss har en färgkod eller mönster enligt följande: blå färg betyder befintlig beläggning för produktionsgruppen, grön färg betyder operationens beläggning enligt LTK och ett blått raster betyder beläggning från LTK för annan operation.
Kritisk operation är märkt med en röd punkt i vänster kolumn samt att den kritiska operationens kloss har en ljusröd färg. Beläggningsgrafen är också positionerad på den kritiska operationen i tidsaxeln då du öppnar fliken.
Längst ned i fliken kan du med knappar navigera längs tidsaxeln och också välja att gå direkt till kritisk operation. Där finns också ett reglage för att zooma tidsaxeln.