Övrigt
I denna box lägger du in övriga uppgifter och gör olika inställningar på leverantören enligt nedan.
Privatperson
Styr om leverantören är en privatperson. Aktiverar du denna inställning kan du inte ange momsregistreringsnummer och organisationsnummer. Däremot kan du ange personnummer på leverantören.
Personnummer
Om leverantören är privatperson är detta fält tillgängligt. Du kan då ange leverantörens personnummer. Personnumret kan anges med 10 eller 12 siffror.
Minsta ordervärde
I detta fält kan du ange det ordervärde som ska gälla som Minsta ordervärde för denna leverantör. Minsta ordervärde anges i företagsvalutan.
Det förvalda värdet är 0, vilket innebär att det inte finns något minsta ordervärde att ta hänsyn till vid registrering av inköpsorder. Om du angivit ett minsta ordervärde visas en varning vid registrering av inköpsorder i de fall orderns totala värde är mindre än det minsta ordervärde som du angivit här.
Organisationsnummer
Leverantörens organisationsnummer. Om det angivna numret redan används av en annan leverantör visas ett meddelande om detta.
Vårt kundnummer
Det egna kundnumret hos leverantören. Det visas på dokumenten som skickas till leverantören.
Momsregistreringsnummer
Leverantörens momsregistreringsnummer.
Om det angivna numret redan används av en annan leverantör visas ett meddelande om detta.
Med knappen Validering mot VIES kan du kontrollera momsregistreringsnumret hos VIES (VAT Information Exchange System). VIES är ett elektroniskt system framtaget av EU för att kontrollera EU-näringsidkares momsregistreringsnummer i samband med att varor och tjänster levereras till andra EU-länder. Där får du svar om numret är giltigt eller inte. Beroende på landets dataskyddsregler visas eventuellt också näringsidkarens namn och adress såsom de är angivna i den nationella databasen. Systemet sparar dessutom en logg på de kontroller som gjorts, samt dess resultat.
Om VIES meddelar att numret är ogiltigt ska du i första hand fråga motparten om du har fått rätt nummer (rätt antal tecken, längd och landsprefix). Om systemet efter denna kontroll fortfarande säger att numret är ogiltigt ska du be motparten att kontakta sin skattemyndighet och begära en uppdatering av uppgifterna i den nationella momsdatabasen (endast de nationella skattemyndigheterna kan uppdatera momsuppgifterna).
Om dina egna företagsuppgifter är felaktiga eller inaktuella ska du kontakta din skattemyndighet och be dem rätta uppgifterna. Tänk på att du i en del EU-länder / Nordirland måste göra detta skriftligt eller med hjälp av ett webbformulär.
En del EU-länder / Nordirland kräver en separat momsregistrering för försäljning av varor eller tjänster till företag i andra EU-länder / Nordirland och lägger bara in sådana momsregistreringsnummer i sina nationella databaser. Därför kan VIES eventuellt inte validera numret trots att det är korrekt, eftersom näringsidkaren i fråga inte gör affärer med andra EU-länder / Nordirland eller inte har registrerat sig för sådan försäljning.
Läs mer på https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/#/faq
Moderbolag (leverantör)
En leverantör kan ha ett Moderbolag (leverantör). Detta moderbolag kan också ha ett moderbolag, så att det kan finnas många nivåer i relationerna mellan leverantörer.
Om du registrerar en ramorder för ett moderbolag, kommer relaterade leverantörer (dotterbolag) att kunna registrera inköpsorder som gör avrop från ramordern.
Detta fält kan uppdateras i Leverantörslista, listtyp Standard, presentationen Övrigt.
Ingår i
Under knappen Ingår i visas leverantörens moderbolag.
Består av
Under knappen Består av visas de leverantörer detta bolag består av, dvs. dotterbolagen.
EORI-nummer
Här anger du företagets EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification). EORI-numret använder du vid alla tullrelaterade affärer inom EU. Det är möjligt att validera det EORI-nummer som du angett mot den databas som finns hos Europeiska Kommissionen. Detta gör du genom att klicka på knappen EORI-numret är ej validerat och sedan på knappen Validera EORI
. Efter att du har validerat EORI-numret läses information om företaget in i fönstret och du kan se om EORI-numret är giltigt eller inte. Om det är ett giltigt EORI-nummer kommer även knappen
att bytas till
. Oavsett giltigt eller ogiltigt EORI-nummer kan du i en tooltip för knappen se när numret senast validerats och av vem.
EORI-nummer som inleds med GB kontrolleras mot den databas som administreras av HM Revenue & Customs (HMRC).
Leverantörsnummer på faktura
Om något annat leverantörsnummer ska stå på fakturaunderlag efter inleverans, ska det anges i fältet. Leverantörsnummer för faktura används t.ex. när inköpsordern har skickats till ett bolag men faktureringen kommer ifrån ett annat, t.ex. ett centrallager eller liknande.
Respittid ordererkännande
Den respittid som ska passera innan det ska skickas i väg en påminnelse till leverantören om att något ordererkännande inte har mottagits. Inställningen gäller samtliga order vars utskriftsdatum har passerats med antalet angivna arbetsdagar, eller med fler arbetsdagar.
Respittid leverans
Respittid Respittid används vid behovsplanering för att beräkna tidsförflyttning av skarpa order som täcker behovet, men som ligger sent i tid, i stället för att föreslå ny order. som ska passera innan det ska skickas i väg en påminnelse till leverantören om att någon leverans inte har mottagits. Respittiden anges i antal arbetsdagar.
Attestansvarig
Vem som är attestansvarig. Den personen sätts förvalt som attestansvarig för leverantörsfakturor från leverantören.
Attestkod
Om tillvalet EFH är aktiverat syns detta fält i stället för det ovanstående. Du anger en kod för den person eller den lista med personer som är attestansvariga. Detta blir förvalt på leverantörsfakturor från leverantören.
Övriga fakturainställningar

Du kan ange E-fakturaadress (EIA) för leverantörer som skickar e-faktura. Denna adress kan användas för att hitta rätt leverantör vid import av leverantörsfakturor. Vid importen kan också leverantörens organisationsnummer eller momsregistreringsnummer användas för att hitta rätt leverantör.

(Gäller dig som har konto för E-faktura CrossState och importerar e-fakturor via operatören Crediflow). Här kan du se om din leverantör är e-faktura ansluten, vilket betyder att leverantören skickar e-fakturor till dig. Om leverantören inte är ansluten kan du skicka en inbjudan till din leverantör med en förfrågan. Du skickar en inbjudan genom att klicka på knappen Skicka inbjudan för e-faktura, då öppnas ett fönster där du ser information om din leverantör inläst från Crediflows register. Om allt ser rätt ut, skickar du din inbjudan genom att klicka på knappen Skicka inbjudan. För att kontrollera status på en redan skickad inbjudan klickar du återigen på knappen
Kontrollera status inbjudan.
För att kunna skicka en inbjudan behöver systemet hitta din leverantör i e-fakturaregistren. Det är därför viktigt att du har korrekt information såsom organisationsnummer, momsregistreringsnummer och landskod inlagd på din leverantör. Leverantören har störst chans att hittas i registren om sökning kan göras med kombinationen organisationsnummer och landskod.

Denna inställning syns bara om något av alternativen i systeminställningen Skapa fakturaunderlag vid inleverans av är valt. Om inställningen är markerad är det inte möjligt att koppla order mot leverantörsfakturor från leverantören.

Styr vilket momsbelopp som ska användas för importerade fakturor för den aktuella leverantören. Du kan välja om moms från fakturan ska användas eller om momskoden från leverantörsregistret ska användas. Du kan även välja Enligt systeminställning som är det förvalda alternativet.
Ströleverantör
En ströleverantör är ett leverantörsnummer som används för engångsinköp från olika faktiska leverantörer. Det är alltså sådana leverantörer som du inte behöver ha registrerade i leverantörsregistret. Är leverantören märkt som ströleverantör fyller du i stället i alla fält på ordern. Eventuella påminnelser på det leverantörsnumret kommer att delas upp per order och inte samlas på en påminnelse, som annars skulle ske om inställningen inte är markerad. På så sätt kan du hålla isär påminnelseutskrifterna till de olika faktiska leverantörerna.
Kalender
Här kan du koppla en kalender till leverantören. Förvald kalender är den som är vald i rutinen Företagsinformation. Kalendrar registreras i rutinen Kalendrar. En kalender styr vilka dagar som är lediga dagar och helgdagar.
Om ett leveransdatum på förfråganrad, inköpsorderrad och inköpsorderförslag väljs som är en helgdag eller ledig dag i den valda kalendern, visas en varning i berörd rutin. Notera att LTK Med LTK menas leveranstidskontroll och är en funktion på orderrad som beräknar när orderraden kan levereras, med avseende på ledtider och genomloppstider. LTK beräknar även om befintliga order och förslag kan täcka upp eventuella brister av material och påverkar när orderraden kan levereras. beaktar leverantörers lediga dagar.
Om systeminställningen Förvalt leveransdatum på orderrader är vald till Idag + ledtid kommer aldrig ett leveransdatum att sättas till en av kalenderns helgdagar eller lediga dagar, när leveransdatumet räknas fram på inköpsorderrader. Exempelvis beräkningar vid leveranstidskontroller, nettobehovskörningar och inköpsorder från tillverkningsorder.
Kalenderundantag
Här kan du lägga till datumintervall som är undantag eller tillägg till den valda kalendern och gäller specifikt för denna leverantör. Det är datum som denna leverantör har sin verksamhet stängd, t.ex. under semesterperioder.
För legoleverantörer anger du kalenderundantag i rutinen Produktionskalender.

Under knappen Utskrifter gör du olika inställningar för utskrift av order och övriga dokument till leverantören.
Order-/förfråganutskrift via
Styr om utskrift av inköpsorder och förfrågan ska göras via skrivare eller e-post. Den metod du väljer blir förvald på inköpsorder och förfrågan till den valda leverantören.
Skriv ut kontoutdrag via
Styr om utskrift av kontoutdrag ska göras via skrivare eller e-post. Den metod du väljer blir sedan förvald på kontoutdrag till leverantören.
Skriv ut följesedel/pallflagga via
Styr om utskrift av följesedel (för operationslego) och pallflagga ska skrivas ut via skrivare eller e-post. Den metod du väljer blir förvald på följesedel och pallflagga till den valda leverantören.
Flera order i e-post
Styr om flera inköpsorder ska bifogas till ett och samma e-postmeddelande eller om varje inköpsorder ska skickas i ett separat meddelande.
Systeminställningen Maximal storlek för filer i e-post, som styr hur stora dessa bilagor får vara. Om bifogade filer i ett e-postmeddelande tillsammans har större storlek än det värde i MB som är angivet i den systeminställningen, delas e-postmeddelandet och de bifogade filerna upp i två eller flera e-postmeddelanden. Förvald storlek är 10 MB.
2D-kodsmall
Här kan du välja en 2D-kodsmall som används för att tolka QR-kod vid scanning av QR-kod vid inleveransrapportering av en hel order. Detta gör att du enbart behöver scanna en enda kod för att inleveransrapportera hela ordern. 2D-kodsmallar skapar du först i rutinen Inställningar för 2D-kod.